Karpatka zjawiskowo wyglฤ
da i smakuje obลฤdnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto „ptysiowe” przeลoลผone maลlano-budyniowym kremem i suto oprรณszone cukrem pudrem. Wbrew pozorom jest bardzo ลatwa do przygotowania i nie ma siฤ co nie udaฤ. Nawet jak ciasto nie wypiฤtrzy siฤ za bardzo podczas pieczenia i tak bฤdzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawaลowฤ
imprezฤ.
Upiekลam jeden placek na blaszce z piekarnika, przekroiลam na pรณล i przeลoลผyลam kremem. Z tej porcji otrzymaลam 10 ciastek. Jeลli lubisz duลผe iloลci kremu, ugotuj budyล z 3/4 l mleka.
Skลadniki na ciasto:
- 125 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 125 g masลa
- 250 ml wody
- 4 jajka L
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
Skลadniki na krem budyniowo-maลlany:
- 0,5 l mleka
- 2 ลyลผki cukru
- 1 budyล waniliowy (42 g)
- 200 g miฤkkiego masลa
- 1 ลyลผeczka esencji waniliowej
- 2 ลyลผki cukru pudru+ do posypania
Przygotowanie:
- formฤ z wyposaลผenia piekarnika wyลรณลผ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200*C
- wodฤ z masลem zagotuj. Do wrzฤ cej wody wsyp przesianฤ mฤ kฤ i caลy czas gotujฤ c, mieszaj drewnianฤ ลyลผkฤ , aลผ ciasto stanie siฤ szkliste, zbije siฤ w kulฤ i bฤdzie odchodziฤ od brzegรณw garnka. Ostudลบ
- do ostudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i za kaลผdym razem dokลadnie zmiksuj do poลฤ czenia skลadnikรณw. Ciasto rozsmaruj rรณwnomiernie na blaszce, pomagajฤ c sobie zwilลผonฤ ลyลผkฤ lub ลopatkฤ
- piecz okoลo 35-40 minut, do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto momentalnie opadnie. Upieczone odstaw do wystudzenia
- do rondla wlej 400 ml mleka i wsyp 2 ลyลผki cukru, zagotuj. Pozostaลe zimne mleko wymieszaj z budyniowym proszkiem i dodawaj do gotujฤ cego siฤ mleka, mieszajฤ c trzepaczkฤ balonowฤ . Gdy masa zgฤstnieje, przykryj foliฤ w „kontakcie”, by nie utworzyล siฤ koลผuch. Odstaw do caลkowitego wystudzenia
- miฤkkie masลo utrzyj z cukrem pudrem na puch, nastฤpnie caลy czas miksujฤ c, dodawaj po 1 ลyลผce budyniu. Wmieszaj esencjฤ waniliowฤ . Gdy ciasta nie jedzฤ dzieci, dla podkrฤcenia smaku dodaj 1 ลyลผkฤ rumu lub wรณdki
- ciasto podziel na 2 czฤลci. Na jednym kawaลku rozsmaruj krem, przykryj drugฤ poลowฤ . Posyp cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Uwagi:
Jeลli budyล w trakcie miksowania nie bฤdzie dostatecznie schลodzony, istniejeย niebezpieczeลstwo zwaลผenia kremu.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐