Sałatka z buraczków i pestek granatu

Sałatka z buraczków i pestek granatu to smaczny dodatek do drugiego dania, ponadto prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Dodatek pestek z granatu z ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym czyni z sałatki prawdziwą bombę witaminową.

Słodkie buraki i kwaśne, orzeźwiające w smaku pestki granatu to znakomity duet. Sałatka podana z plastrami białego sera to pyszny lunch lub kolacja dla wegetarian i wszystkich dbających o linię.

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • pestki z 1/2 granatu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  • buraki upiec, ugotować lub kupić gotowe, już ugotowane
  • obrane buraczku i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę
  • z owocu granatu uwolnić pestki
  • olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emulsji. Wymieszać z buraczkami, jabłkiem, cebulą. Dosmaczyć solą, pieprzem, na koniec wmieszać pestki granatu i posypać zieleniną
  • podawać schłodzoną w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *