Sałatka z buraczków i pestek granatu to smaczny dodatek do drugiego dania, ponadto prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Dodatek pestek z granatu z ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym czyni z sałatki prawdziwą bombę witaminową.
Słodkie buraki i kwaśne, orzeźwiające w smaku pestki granatu to znakomity duet.
Sałatka podana z plastrami białego sera to pyszny lunch lub kolacja dla wegetarian i wszystkich dbających o linię.
4 średnie buraki
1 jabłko
1 cebula
pestki z 1/2 granatu
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- buraki upiec, ugotować lub kupić gotowe, już ugotowane
- obrane buraczku i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę
- z owocu granata uwolnić pestku
- olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emulsji. Wymiszać z buraczkami, jabłkiem, cebulą. Dosmaczyć solą, pieprzem, na koniec wmieszać pestkigranatu i posypać zieleniną
- podawać schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!