Sałatka z buraczków i pestek granatu to smaczny dodatek do drugiego dania, ponadto prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Dodatek pestek z granatu z ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym czyni z sałatki prawdziwą bombę witaminową.
Słodkie buraki i kwaśne, orzeźwiające w smaku pestki granatu to znakomity duet. Sałatka podana z plastrami białego sera to pyszny lunch lub kolacja dla wegetarian i wszystkich dbających o linię.
Składniki:
- 4 średnie buraki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- pestki z 1/2 granatu
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- buraki upiec, ugotować lub kupić gotowe, już ugotowane
- obrane buraczku i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę
- z owocu granatu uwolnić pestki
- olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emulsji. Wymieszać z buraczkami, jabłkiem, cebulą. Dosmaczyć solą, pieprzem, na koniec wmieszać pestki granatu i posypać zieleniną
- podawać schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂