Kotlety mielone z selera

Kotlety mielone z selera to propozycja na pyszny i tani obiad wegeteriański. Pewnie nie uwierzysz, ale kotlety z niepozornego, raczej pomijanego warzywa mogą być tak pyszne. Robiłam je po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona ich smakiem. Aromatyczny korzeń selera wyjątkowo nadaje się na jarskie kotleciki.

Starte warzywo podsmażyłam wcześniej na maśle, by wydobyć jego wspaniały smak i spowodować by zmiękło, bo wtedy łatwiej formować kotleciki.

Podałam z pieczonymi batatami i sosem warzywnym „po grecku”- iście królewski obiad wegeteriański. Prawdziwa i super smaczna bomba warzywna!

Składniki:

  • 1 średni seler (350 g)
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 szklanki bulionu/wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  • seler i marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać starte warzywa i smażyć przez kilka minut. Podlać bulionem i dusić do odparowania płynu, aż warzywa nieco zmiękną. Ostudzić
  • do warzyw dodać przyprawy, jajko, płatki owsiane i wymieszać. Jeśli masa jest mało stabilna dodać bułkę tartą wg potrzeby. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia
  • podałam z pieczonymi batatami i warzywnym sosem „po grecku”. Do zestawu pasuje każda ulubiona surówka

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *