sobota, 28 marca 2020

Kotlety mielone z selera


Kotlety mielone z selera to propozycja na pyszny i tani obiad wegeteriański. Pewnie nie uwierzysz, ale kotlety z niepozornego, raczej pomijanego warzywa mogą być tak pyszne.
Robiłam je po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona ich smakiem. Aromatyczny korzeń selera wyjątkowo nadaje się na jarskie kotleciki.
Starte warzywo podsmażyłam wcześniej na maśle, by wydobyć jego wspaniały smak i spowodować by zmiękło, bo wtedy łatwiej formować kotleciki.
Podałam z pieczonymi batatmi i sosem warzywnym "po grecku"- iście królewski obiad wegeteriański. Prawdziwa i super smaczna bomba warzywna!
Po przepis na kotlety z selera a'la schabowe w panierce z pestek dynii zapraszam tutaj.

Składniki:


1 średni seler (350 g)
1-2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1/2 szklanki bulionu/wody
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
masło do smażenia

Przygotowanie:
  • seler i marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać starte warzywa i smażyć przez kilka minut. Podlać bulionem i dusić do odparowania płynu, aż warzywa nieco zmiękną. Ostudzić
  • do warzyw dodać przyprawy, jajko, płatki owsiane i wymieszać. Jeśli masa jest mało stabilna dodać bułkę tartą wg potrzeby. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia
  • podałam z pieczonymi batatami (przepis na blogu znajdziesz tutaj) i warzywnym sosem "po grecku" (przepis tutaj). Do zestawu pasuje każda ulubiona surówka
                                                                 SMACZNEGO !

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!