Pyszny, wykwintny majowy obiad dla wielbicieli szparagów i łososia. Prosty do przygotowania i nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Szparagom w kremowym sosie na bazie śmietanki towarzyszy marchewka. Smak sosu podkręciłam dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Koniecznie spróbuj tego połączenia, szparagi z marchewką - to jest pyszne! Polecam!
Składniki na 2 porcje:
1 pęczek zielonych szparagów 500 g
1-2 marchewki
1 mała cebula
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
200 ml bulionu
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ze skóry zeskrobać łuski. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym maśle. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok
- szparagi umyć, odłamać niejadalne końce i pokroić na skos w kilkucentymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić podobnie
- na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać marchewkę i podsmażać kilka minut. Po kilku minutach dodać kawałki szparagów (te z główkami odłożyć na koniec) i przesmażyć. Podlać bulionem, dodać śmietanę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Na koniec dodać odłożone szparagi z główkami ułożyć w sosie obsmażone kawałki ryby i dusić kolejne 5 - 7 minut pod przykryciem
- podałam z młodymi ziemniakami
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!