Łosoś w kremowym sosie ze szparagami i marchewką

Pyszny, wykwintny majowy obiad dla wielbicieli szparagów i łososia. Prosty do przygotowania i nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Szparagom w kremowym sosie na bazie śmietanki towarzyszy  marchewka. Smak sosu podkręciłam dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Koniecznie spróbuj tego połączenia, szparagi z marchewką — to jest pyszne! Polecam!

Składniki na 2 porcje

  • 2 kawałki łososia a’160 g
  • 1 pęczek zielonych szparagów 500 g
  • 1-2 marchewki
  • 1 mała cebul
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ze skóry zeskrobać łuski. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym maśle. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok
  • szparagi umyć, odłamać niejadalne końce i pokroić na skos w kilkucentymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić podobnie
  • na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać marchewkę i podsmażać kilka minut. Po kilku minutach dodać kawałki szparagów (te z główkami odłożyć na koniec) i przesmażyć. Podlać bulionem, dodać śmietanę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Na koniec dodać odłożone szparagi z główkami ułożyć w sosie obsmażone kawałki ryby i dusić kolejne 5 – 7 minut pod przykryciem
  • podałam z młodymi ziemniakami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *