Pyszny, wykwintny majowy obiad dla wielbicieli szparagów i łososia. Prosty do przygotowania i nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Szparagom w kremowym sosie na bazie śmietanki towarzyszy marchewka. Smak sosu podkręciłam dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Koniecznie spróbuj tego połączenia, szparagi z marchewką — to jest pyszne! Polecam!
Składniki na 2 porcje
- 2 kawałki łososia a’160 g
- 1 pęczek zielonych szparagów 500 g
- 1-2 marchewki
- 1 mała cebul
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ze skóry zeskrobać łuski. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym maśle. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok
- szparagi umyć, odłamać niejadalne końce i pokroić na skos w kilkucentymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić podobnie
- na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać marchewkę i podsmażać kilka minut. Po kilku minutach dodać kawałki szparagów (te z główkami odłożyć na koniec) i przesmażyć. Podlać bulionem, dodać śmietanę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić 10 minut. Na koniec dodać odłożone szparagi z główkami ułożyć w sosie obsmażone kawałki ryby i dusić kolejne 5 – 7 minut pod przykryciem
- podałam z młodymi ziemniakami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂