Składniki na 4 porcje:
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 g świeżego imbiru (4-5 cm)
250 g pieczarek
2 bataty
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju kokosowego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki curry
sól, pieprz
limonka/cytryna
sól, pieprz
1 szklanka surowego ryżu
Przygotowanie:
- obrać czosnek, cebulę i imbir. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki
- w woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce imbir, posiekany czosnek i curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać przygotowane warzywa w kolejności: bataty, papryka, pieczarki i przesmażać razem następne kilka minut. Na koniec wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Nie mogą jednak być za miękkie
- na koniec dosmaczyć solą i pieprzem
- w czasie przygotowywania potrawy ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
- curry podawać z ryżem i plasterkami limonki/cytryny
SMACZNEGO !
1 komentarzy
Bardzo fajny przepis. Składniki można dowolnie zmieniać i wykorzystywać to, co akurat leży w lodówce - ja tym razem dodałam korzeń pietruszki i pora. Pyszne danie za każdym razem!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!