Curry z batatów to prosty i pyszny wegetariański obiad do przygotowania w niecałe 30 minut. Potrawa jest pożywna, zdrowa i syta. Smaczne warzywa i kremowy sos kokosowy to posmakuje wszystkim!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g świeżego imbiru (4-5 cm)
  • 250 g pieczarek
  • 2 bataty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz
  • limonka/cytryna
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka surowego ryżu

Przygotowanie:

  • obrać czosnek, cebulę i imbir. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki
  • w woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce imbir, posiekany czosnek i curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać przygotowane warzywa w kolejności: bataty, papryka, pieczarki i przesmażać razem następne kilka minut. Na koniec wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Nie mogą jednak być za miękkie
  • na koniec dosmaczyć solą i pieprzem
  • w czasie przygotowywania potrawy ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
  • curry podawać z ryżem i plasterkami limonki/cytryny

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *