Curry z batatów to prosty i pyszny wegetariański obiad do przygotowania w niecałe 30 minut. Potrawa jest pożywna, zdrowa i syta. Smaczne warzywa i kremowy sos kokosowy to posmakuje wszystkim!
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g świeżego imbiru (4-5 cm)
- 250 g pieczarek
- 2 bataty
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz
- limonka/cytryna
- sól, pieprz
- 1 szklanka surowego ryżu
Przygotowanie:
- obrać czosnek, cebulę i imbir. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki
- w woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce imbir, posiekany czosnek i curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać przygotowane warzywa w kolejności: bataty, papryka, pieczarki i przesmażać razem następne kilka minut. Na koniec wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Nie mogą jednak być za miękkie
- na koniec dosmaczyć solą i pieprzem
- w czasie przygotowywania potrawy ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
- curry podawać z ryżem i plasterkami limonki/cytryny
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂