Deser malinowy

Jeśli przygotowałaś malinowy curd, w kilka minut zrobisz przepyszny deser w pucharku. Bazą deseru może być bita śmietana, jogurt grecki, serek mascarpone, twarożek lub mieszanina tych składników. Pokusiłam się o przygotowanie deseru na  niekwestionowanej królowej deserów bitej śmietanie. Lekki, puchaty, kremowy i super smaczny. Kaloryczny?

Nie ma co panikować, bo umiar we wszystkim jest najważniejszy. Tutaj łatwo o rozgrzeszenie, bo śmietanka kremowa posiada szereg właściwości prozdrowotnych. To dobre źródło białka, fosforu i wapnia oraz witamin takich jak witamina A, B2 i B12.

Kup śmietanę o najprostszym składzie, bez dodatków i polepszaczy, minimum 30% tłuszczu. Unikaj śmietan w proszku typu śnieżka lub w sprayu, bo to cała tablica Mendelejewa.

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • malinowy curd
  • 1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
  • świeże maliny
  • beza- opcjonalnie

Przygotowanie:

  • dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem przy pomocy miksera. Należy uważać, by nie przebić śmietany. Gdy zacznie rysować i wyraźnie zgęstnieje jest gotowa
  • podzielić śmietanę na dwie porcje. Połowę śmietany wymieszać z malinowym curdem. Ilość dowolna, najlepiej dodawać porcjami i kosztować
  • układać w pucharkach na przemian 2 kremy. Dodatkowo ozdobić malinami i pokruszoną bezą
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *