sobota, 13 czerwca 2020

Deser malinowy


Jeżli przygotowałaś malinowy curd (po przepis zapraszam tutaj) w kilka minut zrobisz przepyszny deser w pucharku. Bazą deseru może być bita śmietana, jogurt grecki, serek maskarpone, twarożek lub mieszanina tych składników.
Pokusiłam się o przygotowanie deseru na  niekwestionowanej królowej deserów bitej śmietanie. Lekki, puchaty, kremowy i super smaczny. Kaloryczny?
Nie ma co panikować, bo umiar we wszystkim jest najważniejszy. Tutaj łatwo o rozgrzeszenie, bo śmietanka kremowa posiada szereg właściwości prozdrowtnych. To dobre źródło białka, fosforu i wapnia oraz witamin takich jak witamina A, B2 i B12.

Kup śmietanę o najprostszym składzie, bez dodatków i polepszaczy, minimum 30% tłuszczu. Unikaj śmietan w proszku typu śnieżka lub w sprayu , bo to cała tablica Medelejewa.

Składniki:

250 ml śmietany kremówki
malinowy curd (z tego przepisu)
1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
świeże maliny
beza- opcjonalnie

Przygotowanie:

  • dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem przy pomocy miksera. Należy uważać, by nie przebić śmietany. Gdy zacznie rysować i wyraźnie zgęstnieje jest gotowa
  • podzielić śmietanę na dwie porcje. Połowę śmietany wymieszać z malinowym curdem. Ilość dowolna, najlepiej dodawać porcjami i kosztować
  • układać w pucharkach na przemian 2 kremy. Dodatkowo ozdobić malinami i pokruszoną bezą
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                           SMACZNEGO !






0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!