Pokusiłam się o przygotowanie deseru na niekwestionowanej królowej deserów bitej śmietanie. Lekki, puchaty, kremowy i super smaczny. Kaloryczny?
Nie ma co panikować, bo umiar we wszystkim jest najważniejszy. Tutaj łatwo o rozgrzeszenie, bo śmietanka kremowa posiada szereg właściwości prozdrowtnych. To dobre źródło białka, fosforu i wapnia oraz witamin takich jak witamina A, B2 i B12.
Kup śmietanę o najprostszym składzie, bez dodatków i polepszaczy, minimum 30% tłuszczu. Unikaj śmietan w proszku typu śnieżka lub w sprayu , bo to cała tablica Medelejewa.
250 ml śmietany kremówki
malinowy curd (z tego przepisu)
1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
świeże maliny
beza- opcjonalnie
Przygotowanie:
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem przy pomocy miksera. Należy uważać, by nie przebić śmietany. Gdy zacznie rysować i wyraźnie zgęstnieje jest gotowa
- podzielić śmietanę na dwie porcje. Połowę śmietany wymieszać z malinowym curdem. Ilość dowolna, najlepiej dodawać porcjami i kosztować
- układać w pucharkach na przemian 2 kremy. Dodatkowo ozdobić malinami i pokruszoną bezą
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!