piątek, 24 lipca 2020

Koktajl z czarnej porzeczki - bomba witaminowa




Właśnie trwa sezon na porzeczki. Warto korzystać z okazji póki są świeże i zajadać się nimi. Czarna porzeczka ma wprost nieocenione właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Pyszne są przetwory z czarnej porzeczki, jednak najwartościowsza jest ta jedzone na surowo.

Czarna porzeczka to bogactwo błonnika i witaminy C (100 g 180-300 mg). Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K i prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: magnezu, potasu, sodu, wapnia związków siarki i żelaza. Dostarczają taże rzadkich mikroelementów, jak: chlor, cynk, kobalt, miedź, jod, bor i mangan.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i antyoksydantów czarna porzeczka została wpisana na listę ORAC. Większy potencjał antyoksydacyjny wykazuje tylko: aronia, czarna jagoda i żurawina. 
Orzeżwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w letnim koktajlu, polecam!Sk:

Składniki:
3/4 szklanki czarnej porzeczki
1 brzoskwinia
1 banan
kilka różyczek kalafiora
1 szklanka wody
1 cm kawałek imbiru

Przygotowanie:
  • porzeczki umyć, przebrać i oberwać z gałązek. Brzoskwinię obrać ze skórki, usunąć pestkę. Obrać banana. Z kalafiora wyciąć kilka różyczek 
  • do dzbanka blendera wrzucić przygotowane składniki i zmiksować do porządanej konsystencji. Wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO !




0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!