Właśnie trwa sezon na porzeczki. Warto korzystać z okazji, póki są świeże i zajadać się nimi. Czarna porzeczka ma wprost nieocenione właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Pyszne są przetwory z czarnej porzeczki, jednak najwartościowsza jest ta jedzone na surowo.
Czarna porzeczka to bogactwo błonnika i witaminy C (100 g 180-300 mg). Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K i prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: magnezu, potasu, sodu, wapnia związków siarki i żelaza. Dostarczają także rzadkich mikroelementów, jak: chlor, cynk, kobalt, miedź, jod, bor i mangan.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i antyoksydantów czarna porzeczka została wpisana na listę ORAC. Większy potencjał antyoksydacyjny wykazuje tylko: aronia, czarna jagoda i żurawina.
Orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w letnim koktajlu, polecam!
Składniki:
- 3/4 szklanki czarnej porzeczki
- 1 brzoskwinia
- 1 banan
- kilka różyczek kalafiora
- 1 szklanka wody
- 1 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
- porzeczki umyć, przebrać i oberwać z gałązek. Brzoskwinię obrać ze skórki, usunąć pestkę. Obrać banana. Z kalafiora wyciąć kilka różyczek
- do dzbanka blendera wrzucić przygotowane składniki i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂