piątek, 14 sierpnia 2020

Kiszony kalafior


Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko  ochota.
Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm i ułatwia trawienie.
Kiszone warzywa i owoce są mniej kaloryczne od świeżych, ponieważ podczas fermentycji następuje przemiana węglowodanów (cukrów) w kwas mlekowy.
Takie przetwory to bogactwo błonnika, soli mineralnych i witamin. Proces kiszenia zwiększa zawartość witaminy C i podwaja ilość witaminy B, szczególnie witaminy B6 i B12.
Dietetycy zalecają jedzenie kiszonek, ponieważ wzmacniają odporność.
Domowe kiszonki są bardzo proste do przygotowania, a kiszony kalafior jest pyszny i chrupiący, zapraszam zatem do kiszenia:)

Składniki na 2 słoiki a' 0,75 l

1 spory kalafior
1 litr wody
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
koper z baldachami nasion

Przygotowanie:
  • wodę zagotować z solą, odstawić. Wyparzyć słoiki i nakrętki 
  • kalafior podzielić na różyczki, wielkością dopasowując do rozmiarów słoika
  • czosnek zmiażdżyć, obrać chrzan i podzielić na porcje, przygotować baldachy kopru
  • układać różyczki kalafiora tak, by maksymalnie wypełnić przestrzenie w słoiku. Pomiędzy kalafiora ułożyć przyprawy
  • zalać solanką i odstawić do kiszenia. Po 5-7 dniach kiszonka jest gotowa. wtedy najlepiej umieścić słoiki w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, by przerwać lub spowolnić proces kiszenia. Im dłużej kiszone, tym będą kwaśniejsze
SMACZNEGO I NA ZDROWIE !



0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!