Kiszony kalafior

Kiszenie to najstarszy sposรณb konserwowania ลผywnoล›ci i najzdrowszy, bo zwielokrotnia ich wartoล›ci zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogรณrki sฤ… najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale juลผ marchew, kalafior lub inne warzywa budzฤ… niemaล‚e zdziwienie. To moลผna je kisiฤ‡? Moลผna wล‚aล›ciwie wszystkie zakisiฤ‡, na jakie przyjdzie Ci tylkoย  ochota.

Kiszonki majฤ… wล‚aล›ciwoล›ci oczyszczajฤ…ce, poniewaลผ zawierajฤ… kwas mlekowy, ktรณry odtruwa organizm i uล‚atwia trawienie. Kiszone warzywa i owoce sฤ… mniej kaloryczne od ล›wieลผych, poniewaลผ podczas fermentacji nastฤ™puje przemiana wฤ™glowodanรณw (cukrรณw) w kwas mlekowy.

Takie przetwory to bogactwo bล‚onnika, soli mineralnych i witamin. Proces kiszenia zwiฤ™ksza zawartoล›ฤ‡ witaminy C i podwaja iloล›ฤ‡ witaminy B, szczegรณlnie witaminy B6 i B12. Dietetycy zalecajฤ… jedzenie kiszonek, poniewaลผ wzmacniajฤ… odpornoล›ฤ‡.

Domowe kiszonki sฤ… bardzo proste do przygotowania, a kiszony kalafior jest pyszny i chrupiฤ…cy, zapraszam zatem do kiszenia ๐Ÿ™‚

Skล‚adniki na 2 sล‚oiki a’ 0,75 l

  • 1 spory kalafior
  • 1 litr wody
  • 1 ล‚yลผka soli
  • 2-3 zฤ…bki czosnku
  • kawaล‚ek chrzanu
  • koper z baldachami nasion

Przygotowanie:

  • wodฤ™ zagotowaฤ‡ z solฤ…, odstawiฤ‡. Wyparzyฤ‡ sล‚oiki i nakrฤ™tki 
  • kalafior podzieliฤ‡ na rรณลผyczki, wielkoล›ciฤ… dopasowujฤ…c do rozmiarรณw sล‚oika
  • czosnek zmiaลผdลผyฤ‡, obraฤ‡ chrzan i podzieliฤ‡ na porcje, przygotowaฤ‡ baldachy kopru
  • ukล‚adaฤ‡ rรณลผyczki kalafiora tak, by maksymalnie wypeล‚niฤ‡ przestrzenie w sล‚oiku. Pomiฤ™dzy kalafiora uล‚oลผyฤ‡ przyprawy
  • zalaฤ‡ solankฤ… i odstawiฤ‡ do kiszenia. Po 5-7 dniach kiszonka jest gotowa. Wtedy najlepiej umieล›ciฤ‡ sล‚oiki w lodรณwce lub chล‚odnym pomieszczeniu, by przerwaฤ‡ lub spowolniฤ‡ proces kiszenia. Im dล‚uลผej kiszone, tym bฤ™dฤ… kwaล›niejsze

SMACZNEGO I NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *