Kiszenie to najstarszy sposรณb konserwowania ลผywnoลci i najzdrowszy, bo zwielokrotnia ich wartoลci zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogรณrki sฤ najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale juลผ marchew, kalafior lub inne warzywa budzฤ niemaลe zdziwienie. To moลผna je kisiฤ? Moลผna wลaลciwie wszystkie zakisiฤ, na jakie przyjdzie Ci tylkoย ochota.
Kiszonki majฤ wลaลciwoลci oczyszczajฤ ce, poniewaลผ zawierajฤ kwas mlekowy, ktรณry odtruwa organizm i uลatwia trawienie. Kiszone warzywa i owoce sฤ mniej kaloryczne od ลwieลผych, poniewaลผ podczas fermentacji nastฤpuje przemiana wฤglowodanรณw (cukrรณw) w kwas mlekowy.
Takie przetwory to bogactwo bลonnika, soli mineralnych i witamin. Proces kiszenia zwiฤksza zawartoลฤ witaminy C i podwaja iloลฤ witaminy B, szczegรณlnie witaminy B6 i B12. Dietetycy zalecajฤ jedzenie kiszonek, poniewaลผ wzmacniajฤ odpornoลฤ.
Domowe kiszonki sฤ bardzo proste do przygotowania, a kiszony kalafior jest pyszny i chrupiฤ cy, zapraszam zatem do kiszenia ๐
Skลadniki na 2 sลoiki a’ 0,75 l
- 1 spory kalafior
- 1 litr wody
- 1 ลyลผka soli
- 2-3 zฤ bki czosnku
- kawaลek chrzanu
- koper z baldachami nasion
Przygotowanie:
- wodฤ zagotowaฤ z solฤ , odstawiฤ. Wyparzyฤ sลoiki i nakrฤtki
- kalafior podzieliฤ na rรณลผyczki, wielkoลciฤ dopasowujฤ c do rozmiarรณw sลoika
- czosnek zmiaลผdลผyฤ, obraฤ chrzan i podzieliฤ na porcje, przygotowaฤ baldachy kopru
- ukลadaฤ rรณลผyczki kalafiora tak, by maksymalnie wypeลniฤ przestrzenie w sลoiku. Pomiฤdzy kalafiora uลoลผyฤ przyprawy
- zalaฤ solankฤ i odstawiฤ do kiszenia. Po 5-7 dniach kiszonka jest gotowa. Wtedy najlepiej umieลciฤ sลoiki w lodรณwce lub chลodnym pomieszczeniu, by przerwaฤ lub spowolniฤ proces kiszenia. Im dลuลผej kiszone, tym bฤdฤ kwaลniejsze
SMACZNEGO I NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐