Fusilli z sosem kalafiorowym

Wegan zachwyca ryż smażony z warzywami, dziś proponuję ryż podobnie rozdrobniony, ale w wersji z boczkiem i śmietaną – po prostu pyszny sos kalafiorowy. Danie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a efekt zaskakujący.

Jeśli szukasz nowego, ciekawego przepisu na danie z kalafiorem ten przepis jest dla Ciebie! Jak gęsty i kaloryczny zrobisz sos to zależy tylko od rodzaju i ilości śmietany jakiej użyjesz.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora (ca. 400 g)
  • 1 szalotka
  • 100 g plasterków boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól,
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa – świeżo starta
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml śmietany

Przygotowanie:

  • kalafiora umyć, wyciąć różyczki i rozdrobnić w kielichu blendera na ziarenka wielkością podobne do ryżu
  • szalotkę pokroić w kostkę, boczek w paski, a umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać
  • na dużej patelni z wysokim rantem rozgrzać masło, dodać boczek, cebulkę i podsmażyć przez kilka minut. Na patelnię dołożyć rozdrobniony kalafior i podsmażać kolejne 5 minut. Posolić, dodać pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową
  • na koniec podlać bulionem i śmietaną, podgrzewać następne 5 minut
  • w międzyczasie ugotować makaron
  • odcedzony makaron podawać z sosem kalafiorowym. Na talerzach posypać szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z Mein schönes Land Edition – Herbst 5/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *