Wegan zachwyca ryż smażony z warzywami (przepis tutaj), dziś proponuję ryż podobnie rozdrobniony, ale w wersji z boczkiem i śmietaną - po prostu pyszny sos kalafiorowy.
Danie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a efekt zaskakujący. Jeśli szukasz nowego, ciekawego przepisu na danie z klafiorem ten przepis jest dla Ciebie!
Jak gęsty i kaloryczny zrobisz sos to zależy tylko od rodzaju i ilości śmietany jakiej użyjesz.
Składniki:
1/2 kalafiora (ca. 400 g)
1 szalotka
100 g plasterków boczku
pęczek szczypiorku
2 łyżki masła klarowanego
sśl, pieprz
gałka muszkatałowa - świeżo starta
200 ml bulionu
200 ml śmietany
Przygotowanie:
- kalafiora umyć, wyciąć różyczki i rozdrobnić w kielchu blendera na ziarenka wielkością podobne do ryżu
- szalotkę pokroić w kostkę, boczek w paski, a umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać
- na dużej patelni z wysokim rantem rozgrzać masło, dodać boczek, cebulkę i podsmażyć przez kilka minut. Na patelnię dołożyć rozdrobniony kalafior i podsmażać kolejne 5 minut. Posolić, dodać pieprz i zmieloną gałkę muszkatałową
- na koniec podlać bulionem i śmietaną, podgrzewać następne 5 minut
- w międzyczasie ugotować makaron
- odcedzony makaron podawać z sosem kalafiorowym. Na talerzach posypać szczypiorkiem
SMACZNEGO !
przepis pochodzi z Mein schönes Land Edition - Herbst 5/18
2 komentarzy
Mniam! Idealny przepis na zdrowy i szybki obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!