czwartek, 26 listopada 2020

Fusilli z sosem kalafiorowym


Wegan zachwyca ryż smażony z warzywami (przepis tutaj), dziś proponuję ryż podobnie rozdrobniony, ale w wersji z boczkiem i śmietaną - po prostu pyszny sos kalafiorowy.
Danie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a efekt zaskakujący. Jeśli szukasz nowego, ciekawego przepisu na danie z klafiorem ten przepis jest dla Ciebie!
Jak gęsty i kaloryczny zrobisz sos to zależy tylko od rodzaju i ilości śmietany jakiej użyjesz.

Składniki:

1/2 kalafiora (ca. 400 g)
1 szalotka
100 g plasterków boczku
pęczek szczypiorku
2 łyżki masła klarowanego
sśl, pieprz
gałka muszkatałowa - świeżo starta
200 ml bulionu
200 ml śmietany

Przygotowanie:
  • kalafiora umyć, wyciąć różyczki i rozdrobnić w kielchu blendera na ziarenka wielkością podobne do ryżu
  • szalotkę pokroić w kostkę, boczek w paski, a umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać
  • na dużej patelni z wysokim rantem rozgrzać masło, dodać boczek, cebulkę i podsmażyć przez kilka minut. Na patelnię dołożyć rozdrobniony kalafior i podsmażać kolejne 5 minut. Posolić, dodać pieprz i zmieloną gałkę muszkatałową
  • na koniec podlać bulionem i śmietaną, podgrzewać następne 5 minut
  • w międzyczasie ugotować makaron
  • odcedzony makaron podawać z sosem kalafiorowym. Na talerzach posypać szczypiorkiem
SMACZNEGO !

przepis pochodzi z Mein schönes Land Edition - Herbst 5/18

2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!