wtorek, 15 grudnia 2020

Orkiszowe, wigilijne kluski z makiem


Kluski  z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą. Dodałam więcej wody, niż do tradycyjnego makaronu. Dzięki temu kluseczki są mięciutkie.
Wybór bakalii jest całkowicie dowolny, wg posiadanych zasobów i upodobań smakowych.
Smakosze makaronu na słodko będą zachwyceni tym daniem.

Składniki na makaron:

2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) + do podsypywania
niecałe 1/2 szklanki gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka masła 

Masa makowa ( z przepisu na blogu)

Dodatkowo:

1 łyżka masła
śmietana kremówka - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • masę makową przygotować wg przepisu z bloga
  • mąkę przesiać, wbić jajko, dodać szczyptę soli i gorącą wodę z wiórkami masła. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Gdyby się kleiło dodać trochę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut
  • ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować podsypując mąką. Pokroić na 10-15 pasy, nałożyć je kolejno na siebie i pociąć na 3-4 mm paseczki. Rozsypać na stolnicy przesypując delikatnie mąką, by się nie skleiły
  • kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia 3-4 minuty
  • odcedzić, wymieszać z masłem i makiem
  • podawać polane śmietaną kremówką
SMACZNEGO !

  

4 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!