Kluski z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektรณrych domach to obowiฤ zkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszฤ przyznaฤ, smakujฤ wyลmienicie. Najลatwiej przygotowaฤ danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Poniewaลผ danie jest wyjฤ tkowe, makaron zrobiลam samodzielnie. By byลo i zdrowsze i bardziej wartoลciowe przygotowaลam kluski z mฤ ki orkiszowej, dodatkowo czฤลฤ mฤ ki podmieniลam mฤ kฤ peลnoziarnistฤ . Dodaลam wiฤcej wody, niลผ do tradycyjnego makaronu. Dziฤki temu kluseczki sฤ miฤciutkie.
Wybรณr bakalii jest caลkowicie dowolny, wg posiadanych zasobรณw i upodobaล smakowych.
Smakosze makaronu na sลodko bฤdฤ zachwyceni tym daniem.
Skลadniki na makaron:
- 2 szklanki mฤ ki orkiszowej (pรณล na pรณล jasna z peลnoziarnistฤ ) + do podsypywania
- niecaลe 1/2 szklanki gorฤ cej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 ลyลผka masลa
Masa makowa
Dodatkowo:
- 1 ลyลผka masลa
- ลmietana kremรณwka โ opcjonalnie
Przygotowanie:
- masฤ makowฤ przygotowaฤ wg przepisu z bloga
- mฤ kฤ przesiaฤ, wbiฤ jajko, dodaฤ szczyptฤ soli i gorฤ cฤ wodฤ z wiรณrkami masลa. Zagnieลฤ ciasto i wyrabiaฤ, aลผ bฤdzie gลadkie i sprฤลผyste. Gdyby siฤ kleiลo dodaฤ trochฤ mฤ ki. Przykryฤ i odstawiฤ na 15 minut
- ciasto podzieliฤ na 3 czฤลci, kaลผdฤ czฤลฤ rozwaลkowaฤ podsypujฤ c mฤ kฤ . Pokroiฤ na 10-15 pasy, naลoลผyฤ je kolejno na siebie i pociฤ ฤ na 3-4 mm paseczki. Rozsypaฤ na stolnicy przesypujฤ c delikatnie mฤ kฤ , by siฤ nie skleiลy
- kluski wrzuciฤ do gotujฤ cej siฤ wody i gotowaฤ od wypลyniฤcia 3-4 minuty
- odcedziฤ, wymieszaฤ z masลem i makiem
- podawaฤ polane ลmietanฤ kremรณwkฤ
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐