Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką

Mięso z piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stołu ociężała.

Ciesz się zatem świątecznymi smakami!

Składniki:

  • 6 kotletów z piersi indyka
  • 12 dużych wędzonych śliwek
  • 12 cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku
  • musztarda
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
  • mąka do obtoczenia roladek
  •  masło klarowane do smażenia
  • bulion

Przygotowanie:

  • mięso rozbij na cienkie plastry. Posól i oprósz pieprzem, posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, po 2 śliwki i posyp pokrojoną w małą kostkę cebulką. Zwiń dość ściśle i zepnij wykałaczką
  • roladki obtocz w mące i obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do rondla, podlej  bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pozostałą cebulę i pokrojone w paseczki kilka dodatkowych śliwek
  • duś pod przykryciem do miękkości, około 30 minut
  • sos możesz zmiksować lub pozostawić z kawałeczkami śliwek. Obie wersje smakują wyśmienicie. Gdyby sos był za rzadki zagęść go dodatkowo mąką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *