Mięso z piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stołu ociężała.
Ciesz się zatem świątecznymi smakami!
Składniki:
- 6 kotletów z piersi indyka
- 12 dużych wędzonych śliwek
- 12 cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku
- musztarda
- 1 cebula
- sól, pieprz
- listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
- mąka do obtoczenia roladek
- masło klarowane do smażenia
- bulion
Przygotowanie:
- mięso rozbij na cienkie plastry. Posól i oprósz pieprzem, posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, po 2 śliwki i posyp pokrojoną w małą kostkę cebulką. Zwiń dość ściśle i zepnij wykałaczką
- roladki obtocz w mące i obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do rondla, podlej bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pozostałą cebulę i pokrojone w paseczki kilka dodatkowych śliwek
- duś pod przykryciem do miękkości, około 30 minut
- sos możesz zmiksować lub pozostawić z kawałeczkami śliwek. Obie wersje smakują wyśmienicie. Gdyby sos był za rzadki zagęść go dodatkowo mąką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂