Pojawił się wyczekiwany rabarbar i miałam upiec pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem. Niestety pogoda zweryfikowała moje plany, bo na takie upały to tylko coś mokrego i bardzo zimnego.

Przepis na rabarbarową lemoniadę jest banalnie prosty, bo to właściwie tylko dwa składniki: woda i rabarbar plus słodzidło. Smak możesz zaostrzyć dodatkiem imbiru, złagodzić wanilią i wzbogacić dodatkiem mięty, rozmarynu lub melisy. Jednak sam rabarbar, bez dodatków gwarantuję cudowny, orzeźwiający smak.

Rabarbarowa lemoniada na pewno zrobi furorę na każdym majowym party.

Składniki:

  •  4-5 łodyg rabarbaru
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki miodu/cukru

Przygotowanie:

  • rabarbar umyj, pokrój na 4 cm kawałki. Nie obieraj, dzięki temu lemoniada nabierze ładnego koloru
  • zalej wodą i gotuj około 10 minut
  • przestudź i przecedź przez sito
  • do letniego kompotu wmieszaj miód do smaku
  • schłódź w lodówce, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *