środa, 12 maja 2021

Lemoniada rabarbarowa


 Pojawił się wyczekiwany rabarbar i miałam upiec pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem. Niestety pogoda zweryfikowała moje plany, bo na takie upały to tylko coś mokrego i bardzo zimnego.
Przepis na rabarbarową lemoniadę jest banalnie prosty, bo to właściwie tylko dwa składniki: woda i rabarbarbar plus słodzidło. Smak możesz zaostrzyć dodatkiem imbiru, złagodzić wanilią i wzbogacić dodatkiem mięty, rozmarynu lub melisy.
Jednak sam rabarbar, bez dodatków gwaratuje cudowny, orzeźwiający smak.
Rabarbarowa lemoniada na pewno zrobi furorę na każdym majowum party.

Składniki:

 4-5 łodyg rabarbaru
1,5 l wody
2 łyżki miodu/cukru

Przygotowanie:
  • rabarbar umyj, pokrój na 4 cm kawałki. Nie obieraj, dzięki temu lemoniada nabierze ładnego koloru
  • zalej wodą i gotuj około 10 minut
  • przestudź i przecedź przez sito
  • do letniego kompotu wmieszaj miód do smaku
  • schłódź w lodówce, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty
SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!