Pojawiล siฤ wyczekiwany rabarbar i miaลam upiec pierwsze wiosenne ciasto z rabarbarem. Niestety pogoda zweryfikowaลa moje plany, bo na takie upaลy to tylko coล mokrego i bardzo zimnego.
Przepis na rabarbarowฤ lemoniadฤ jest banalnie prosty, bo to wลaลciwie tylko dwa skลadniki: woda i rabarbar plus sลodzidลo. Smak moลผesz zaostrzyฤ dodatkiem imbiru, zลagodziฤ waniliฤ i wzbogaciฤ dodatkiem miฤty, rozmarynu lub melisy. Jednak sam rabarbar, bez dodatkรณw gwarantujฤ cudowny, orzeลบwiajฤ cy smak.
Rabarbarowa lemoniada na pewno zrobi furorฤ na kaลผdym majowym party.
Skลadniki:
- ย 4-5 ลodyg rabarbaru
- 1,5 l wody
- 2 ลyลผki miodu/cukru
Przygotowanie:
- rabarbar umyj, pokrรณj na 4 cm kawaลki. Nie obieraj, dziฤki temu lemoniada nabierze ลadnego koloru
- zalej wodฤ i gotuj okoลo 10 minut
- przestudลบ i przecedลบ przez sito
- do letniego kompotu wmieszaj miรณd do smaku
- schลรณdลบ w lodรณwce, podawaj z kostkami lodu i listkami miฤty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐