piątek, 14 maja 2021

Pierogi z rabarbarem


 Jedliście  już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a okazuje się być świetnym surowcem na majowy obiad.
Nadzienie rabarbarowe jest orzeźwiające i bardzo aromatyczne, a pierożki przepyszne. Polecam!

Składniki:

300 g rabarbaru
cukier/ miód/masło
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka masła
truskawki - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • nadzienie z rabarbaru można przygotować na 2 sposoby. Obrany, pocięty na małe kawałki rabarbar skarmelizować na patelni z masłem i miodem. Trzeba uważać, żeby rabarbar się nie rozleciał i w porę patelnię zsunąć z płyty. Druga możliwość to po prostu drobniutko pokroić obrany rabarbar i wymieszać z cukrem
  • masło rozpuścić w gorącej wodzie, następnie porcjami wlewać do kopczyka uformowanego na stolnicy. Rękami zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Przykryć i odstawić na 30 minut
  • rozwałkować kolejno 2 placki, wycinać metalową foremką kółka, nadziewać pryzgotowanym farszem, zlepiać i odkładać na ściereczkę kuchenną. Dla koloru dodawałam do pierogów po kawałku truskawki
  • gotować w garnku w dużej ilości osolonej wody kilka minut, licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody 
  • podałam ze śmietaną i miodem
SMACZNEGO !





0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!