Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamrożonym stanie.
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów i mieszania podczas zamrażania.
Myślę, że na taki upalny dzień jak dzisiaj to doskonały wybór. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekać całej nocy na zamrożenie. Wystarczy kilka godzin, by delektować się smakiem włoskiego deseru. Taki "na wpół zamrożony" smakuje najlepiej.
Odmian tego deseru jest bardzo wiele, podaję wersję stąd.
Składniki:
1 śmietana kremówka 250 ml
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
300 g truskawek
Przygotowanie:
- naczynie żaroodporne lub keksówkę wyłożyć folią spożywczą
- jajko, 2 żółtka i cukier ubić na parze, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Zdjąć miskę z garnka z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż masa ostygnie
- truskawki zblendować na mus
- kremówkę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy jajecznej razem z truskawkami, następnie dokładnie wymieszać
- masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin
- podawać pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym
SMACZNEGO !
6 komentarzy
uwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńNo to fanclub się powiększył:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, proszę tylko o informację czy truskawki muszą być słodkie? U mnie jakaś kwaśnica w tym roku...
OdpowiedzUsuńNie muszą, bo ani tak dodajesz cukier. Słodkie są jednak zawsze smaczniejsze:)
UsuńWygląda przepysznie <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!