poniedziałek, 21 czerwca 2021

Semifreddo truskawkowe


 Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamrożonym stanie. 
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów i mieszania podczas zamrażania.
Myślę, że na taki upalny dzień jak dzisiaj to doskonały wybór. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekać całej nocy na zamrożenie. Wystarczy kilka godzin, by delektować się smakiem włoskiego deseru. Taki "na wpół zamrożony" smakuje najlepiej.
Semifreddo podajemy pokrojone w plastry. 
Odmian tego deseru jest bardzo wiele, podaję wersję stąd.

Składniki:

 1 śmietana kremówka 250 ml
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
300 g truskawek

Przygotowanie:
  • naczynie żaroodporne lub keksówkę wyłożyć folią spożywczą
  • jajko, 2 żółtka i cukier ubić na parze, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Zdjąć miskę z garnka z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż masa ostygnie
  • truskawki zblendować na mus
  • kremówkę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy jajecznej  razem z truskawkami, następnie dokładnie wymieszać
  • masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin
  • podawać pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym
SMACZNEGO !




6 komentarzy

  1. No to fanclub się powiększył:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, proszę tylko o informację czy truskawki muszą być słodkie? U mnie jakaś kwaśnica w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie muszą, bo ani tak dodajesz cukier. Słodkie są jednak zawsze smaczniejsze:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!