Semifreddo truskawkowe

 Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamrożonym stanie. 

Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów i mieszania podczas zamrażania.

Myślę, że na taki upalny dzień jak dzisiaj to doskonały wybór. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekać całej nocy na zamrożenie. Wystarczy kilka godzin, by delektować się smakiem włoskiego deseru. Taki „na wpół zamrożony” smakuje najlepiej.

Semifreddo podajemy pokrojone w plastry.

Składniki:

  • 1 śmietana kremówka 250 ml
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g truskawek

Przygotowanie:

  • naczynie żaroodporne lub keksówkę wyłożyć folią spożywczą
  • jajko, 2 żółtka i cukier ubić na parze, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Zdjąć miskę z garnka z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż masa ostygnie
  • truskawki zblendować na mus
  • kremówkę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy jajecznej  razem z truskawkami, następnie dokładnie wymieszać
  • masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin
  • podawać pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *