Semifreddo truskawkowe

 Semifreddo to klasyczny wล‚oski deser ze ล›mietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamroลผonym stanie. 

Jest ล‚atwiejszy do wykonania niลผ lody, bo nie wymaga uลผycia maszynki do lodรณw i mieszania podczas zamraลผania.

Myล›lฤ™, ลผe na taki upalny dzieล„ jak dzisiaj to doskonaล‚y wybรณr. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekaฤ‡ caล‚ej nocy na zamroลผenie. Wystarczy kilka godzin, by delektowaฤ‡ siฤ™ smakiem wล‚oskiego deseru. Taki „na wpรณล‚ zamroลผony” smakuje najlepiej.

Semifreddo podajemy pokrojone w plastry.

Skล‚adniki:

  • 1 ล›mietana kremรณwka 250 ml
  • 2 ลผรณล‚tka
  • 1 jajko
  • 4 ล‚yลผki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g truskawek

Przygotowanie:

  • naczynie ลผaroodporne lub keksรณwkฤ™ wyล‚oลผyฤ‡ foliฤ… spoลผywczฤ…
  • jajko, 2 ลผรณล‚tka i cukier ubiฤ‡ na parze, aลผ masa bฤ™dzie puszysta, jasna i gฤ™sta. Zdjฤ…ฤ‡ miskฤ™ z garnka z gotujฤ…cฤ… siฤ™ wodฤ… i ubijaฤ‡ dalej, aลผ masa ostygnie
  • truskawki zblendowaฤ‡ na mus
  • kremรณwkฤ™ ubiฤ‡ na sztywno i dodaฤ‡ do ostudzonej masy jajecznej  razem z truskawkami, nastฤ™pnie dokล‚adnie wymieszaฤ‡
  • masฤ™ wylaฤ‡ do przygotowanego naczynia i wstawiฤ‡ do zamraลผalnika na kilka godzin
  • podawaฤ‡ pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *