Semifreddo to klasyczny wลoski deser ze ลmietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamroลผonym stanie.
Jest ลatwiejszy do wykonania niลผ lody, bo nie wymaga uลผycia maszynki do lodรณw i mieszania podczas zamraลผania.
Myลlฤ, ลผe na taki upalny dzieล jak dzisiaj to doskonaลy wybรณr. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekaฤ caลej nocy na zamroลผenie. Wystarczy kilka godzin, by delektowaฤ siฤ smakiem wลoskiego deseru. Taki „na wpรณล zamroลผony” smakuje najlepiej.
Semifreddo podajemy pokrojone w plastry.
Skลadniki:
- 1 ลmietana kremรณwka 250 ml
- 2 ลผรณลtka
- 1 jajko
- 4 ลyลผki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
- naczynie ลผaroodporne lub keksรณwkฤ wyลoลผyฤ foliฤ spoลผywczฤ
- jajko, 2 ลผรณลtka i cukier ubiฤ na parze, aลผ masa bฤdzie puszysta, jasna i gฤsta. Zdjฤ ฤ miskฤ z garnka z gotujฤ cฤ siฤ wodฤ i ubijaฤ dalej, aลผ masa ostygnie
- truskawki zblendowaฤ na mus
- kremรณwkฤ ubiฤ na sztywno i dodaฤ do ostudzonej masy jajecznej razem z truskawkami, nastฤpnie dokลadnie wymieszaฤ
- masฤ wylaฤ do przygotowanego naczynia i wstawiฤ do zamraลผalnika na kilka godzin
- podawaฤ pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐