Mini beziki są bardzo proste do przygotowania, a mają wiele zastosowań, przy okazji wykorzystasz białka. Solo do kawy smakują wyśmienicie, możesz je przełożyć ulubionym krem, wykorzystać do dekoracji tortu. Latem to niezastąpiony element owocowych deserów i dodatek do bitej śmietany.
Składniki:
2 białka
100 g drobnego cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- białka ubić z solą na sztywną pianę i powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną
- ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką
- wyciskać bezy o dodwolnych kształtach na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
- piec w 110*C przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc
- przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku
SMACZNEGO !
3 komentarzy
Wow! Wyglądają obłędnie! Koniecznie muszę przygotować! Mam nadzieję, że nie pochłonę wszystkich! :d
OdpowiedzUsuńBezy jak ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, a do tego prosty przepis <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!