sobota, 3 lipca 2021

Mini beziki

Mini beziki są bardzo proste do przygotowania, a mają wiele zastosowań, przy okazji wykorzystasz białka. Solo do kawy smakują wyśmienicie, możesz je przełożyć ulubionym krem, wykorzystać do dekoracji tortu. Latem to niezastąpiony element owocowych deserów i dodatek do bitej śmietany.

Składniki:

2 białka

100 g drobnego cukru

szczypta soli

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • białka ubić z solą na sztywną pianę i powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną
  • ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką
  • wyciskać bezy o dodwolnych kształtach na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia 
  • piec w 110*C przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc
  • przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku
SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Wow! Wyglądają obłędnie! Koniecznie muszę przygotować! Mam nadzieję, że nie pochłonę wszystkich! :d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!