Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane w wydaniu jesiennym, z dodatkiem tartej dynii. Są tak samo pyszne, lecz nieco zdrowsze i wyróżnia je śliczny jesienny kolorek.
Jeśli masz na zbyciu kawałek dynii, tutaj używamy surową dynią nawet się nie zastanawiaj tylko zrób te przepyszne placuszki!
Składniki na 2 porcje:
400 g ziemniaków
200 g dynii, najlepiej Hokkaido
2 małe jajka
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło klarowane/olej do smażenia
Przygotowanie:
- ziemniaki obrać, z dyni usunąć środek z pestkami, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić na sitko do obcieknięcia nadmiaru wody
- do startej masy dodać jajka, pieprz i obie mąki. Z miseczki odlać cały płyn, który się zebrał a pozostała na dnie skrobię dodać do masy
- smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
- podawać z sosem czosnkowym (jogurt grecki, starty ząbek czosnku, szczypta soli)
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!