piątek, 17 września 2021

Placki ziemniaczane z dynią


 Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane w wydaniu jesiennym, z dodatkiem tartej dynii. Są tak samo pyszne, lecz nieco zdrowsze i wyróżnia je śliczny jesienny kolorek.
Jeśli masz na zbyciu kawałek dynii, tutaj używamy surową dynią nawet się nie zastanawiaj tylko zrób te przepyszne placuszki!
Domownicy na pewno poproszą o powtórkę!

Składniki na 2 porcje:

400 g ziemniaków
200 g dynii, najlepiej Hokkaido
2 małe jajka
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło klarowane/olej do smażenia

Przygotowanie:
  • ziemniaki obrać, z dyni usunąć środek z pestkami, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić na sitko do obcieknięcia nadmiaru wody
  • do startej masy dodać jajka, pieprz i obie mąki. Z miseczki odlać cały płyn, który się zebrał a pozostała na dnie skrobię dodać do masy
  • smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
  • podawać z sosem czosnkowym (jogurt grecki, starty ząbek czosnku, szczypta soli)
SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!