Placki ziemniaczane z dynią

Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane w wydaniu jesiennym, z dodatkiem tartej dyni. Są tak samo pyszne, lecz nieco zdrowsze i wyróżnia je śliczny jesienny kolorek.

Jeśli masz na zbyciu kawałek dyni, nawet się nie zastanawiaj, tylko zrób te przepyszne placuszki!

Domownicy na pewno poproszą o powtórkę!

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g dyni, najlepiej Hokkaido
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • masło klarowane/olej do smażenia

Przygotowanie:

  • ziemniaki obrać, z dyni usunąć środek z pestkami, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić na sitko do obcieknięcia nadmiaru wody
  • do startej masy dodać jajka, pieprz i obie mąki. Z miseczki odlać cały płyn, który się zebrał a pozostała na dnie skrobię dodać do masy
  • smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
  • podawać z sosem czosnkowym (jogurt grecki, starty ząbek czosnku, szczypta soli)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *