Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane w wydaniu jesiennym, z dodatkiem tartej dyni. Są tak samo pyszne, lecz nieco zdrowsze i wyróżnia je śliczny jesienny kolorek.
Jeśli masz na zbyciu kawałek dyni, nawet się nie zastanawiaj, tylko zrób te przepyszne placuszki!
Domownicy na pewno poproszą o powtórkę!
Składniki na 2 porcje:
- 400 g ziemniaków
- 200 g dyni, najlepiej Hokkaido
- 2 małe jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- masło klarowane/olej do smażenia
Przygotowanie:
- ziemniaki obrać, z dyni usunąć środek z pestkami, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić na sitko do obcieknięcia nadmiaru wody
- do startej masy dodać jajka, pieprz i obie mąki. Z miseczki odlać cały płyn, który się zebrał a pozostała na dnie skrobię dodać do masy
- smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
- podawać z sosem czosnkowym (jogurt grecki, starty ząbek czosnku, szczypta soli)
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂