Warkocz drożdżowy z czekoladą i z orzechami pekan

Zapraszam na jesienny poprawiacz humoru — drożdżowy warkocz z czekoladowym nadzieniem i dodatkiem orzechów pekan. Warkocz jest puchaty i mięciutki, a nadzienie smakuje obłędnie. Ciasto łatwe do współpracy, także każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Czy można bardziej smakowicie powitać jesień?
Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:

  • 350 g jasnej mąki orkiszowej
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g orzechów pekan

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałki masło. Mąkę, cukier, jajka, przygotowane drożdże i podgrzane mleko umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę,  kakao, cukier puder i mieszać rózgą balonową do powstania gęstej, ale smarownej pasty
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną czekoladą i posypać połową posiekanych orzechów. Zwinąć w rulon, następnie ostrym nożem przecięć na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne czekoladowe przecięcia na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka i ułożyć resztę orzechów wciskając je delikatnie w ciasto
  • piec 25 minut w 180*C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *