Chleb pszenno — żytni na zakwasie — tatterowiec

Chleb na zakwasie żytnim, polecany szczególnie początkującym domowym piekarzom, a to ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu. Na początku  przygody z domowym pieczenia chleba jest to zmora każdego początkującego domowego piekarza — nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów, jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis, bo warto.

Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzenie, to chleb, który nie może się znudzić. Przepis pochodzi z piekarnitatter. Absolutny mój faworyt. Polecam bardzo!

Składniki na 1 bochenek:

  • 400 g zakwasu żytniego
  • 250 g wody (gdy mamy gęsty zakwas nawet 300 g)
  • 100 g mąki żytniej (jasnej albo razowej, dałam razową)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • płaska łyżka soli (15 g)
  • pół łyżeczki cukru demerara (dałam miód)
  • łyżeczka suchych drożdży (gdy mamy młody zakwas lub chcemy przyspieszyć wyrastanie chleba)

    Drożdże dodaję zawsze. Uważam, że bardzo wzbogacają smak chleba. Przy tym przyspieszają jego wyrastanie. Oczywiście można ich dodatek zupełnie pominąć. Wydłuży to jednak znacznie czas wyrastania.

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wrzucam do misy robota. Wyrabiam ciasto, stopniowo dolewając wody. Ma być luźne i lepkie.
  • Przygotowuję foremkę. Smaruję olejem i wysypuję otrębami, dzięki czemu moje chleby nigdy nie przywierają. Przekładam ciasto do foremki. Górę chleba wyrównuję zwilżoną w wodzie łyżką.
  • Przykrywam wysmarowaną olejem folią spożywczą i odstawiam do wyrastania w ciepłe miejsce. Zależnie od temperatury otoczenia, chleb wyrasta od 1 do 2 godzin. Ma podwoić objętość, jednak nie może przerosnąć.
  • Przed pieczeniem przy pomocy pędzla smarujemy chleb wodą, a następnie posypujemy ulubionymi ziarnami. Mój posypałam sezamem — jasnym i czarnym.
  • Nagrzewam piekarnik do 230 ° C. Piekę 15 minut, spryskując w tym czasie boczne ścianki piekarnika 2-krotnie wodą. Następnie zmniejszam temperaturę do 200 ° C i piekę następne 30 minut.
  • Studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *