Powrót pasternaku. Purée ziemniaczane z pasternakiem

Purée ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania. Wcale nie musi być nudne. Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku, a od razu  nabierze charakteru i ciekawego smaku, równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.

Pasternak — wartości odżywcze i właściwości

PASTERNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami, a jest bardzo odżywcze. Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew. Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest 3 razy bardziej odżywcze niż marchew. Odznacza się silnym, przyjemnym aromatem i korzenno — słodkim smakiem. Pasternak jest wyraźnie zasadotwórczy (+7). Oprócz sporych ilości potasu posiada też fosfor, żelazo, witaminy: B1, B2, B6, PP i prowitaminę A. Posiada także właściwości lecznicze:

  • Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, bo działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.
  • Obniża ciśnienie.
  • Działa uspokajająco.
  • Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit.

Niegdyś warzywo bardzo powszechne, całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę. W Niemczech jest bardzo popularne, bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z  warzywami. Dostępne w każdym większym markecie. Sama nie wiem, czemu tak późno sięgnęłam po to warzywo. Jest naprawdę smaczne.

Składniki: (4 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g pasternaku
  • 150 ml mleka lub więcej
  • masło 1 – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą. Posolić. Po 5 minutach dołożyć obrany, pokrojony na mniejsze kawałki pasternak. Dorzucamy go później, ponieważ gotuje się trochę krócej niż ziemniaki. Po 20 minutach odcedzić i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Dalej ubijając dodawać porcjami gorące mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodać masło. Im więcej dodamy masła, tym smaczniejsze i bardziej aksamitne będzie purée. Ideałem byłoby ugotowanie warzyw na parze. Gdy warzywa gotujemy w wodzie, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy lub sosu. Połowa cennych mikroelementów zostaje właśnie w wodzie z gotowania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *