Spätzle (szpecle) z zielonymi szparagami i boczkiem

Spätzle pełnoziarniste, dzięki sporej zawartości węglowodanów — to dobry pomysł zarówno na lekki obiad jak i sycącą kolację. Tak skomponowana kolacja świetnie zaspokoi głód, uspokoi i pomoże Ci zasnąć. Dodatek szparagów sprawi, że danie będzie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i po prostu zdrowsze.

Oczywiście boczek można całkowicie pominąć, lub zastąpić np. parmezanem, lub innym ulubionym serem. Danie będzie wtedy całkowicie jarskie.

Składniki na 2-3 porcje: 

  • spätzle wykonane z 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 80 -100 g boczku lub szynki
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebulę z boczkiem wrzucić na rozgrzane masło ghee i lekko poddusić. 
  • Umyć szparagi, odłamać zdrewniałe końcówki. Pociąć na skos w 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć. Pocięte szparagi dołożyć na patelnię i dusić razem z cebulą i boczkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Pod sam koniec dodać główki szparagów. Te zmiękną najszybciej. Gdy szparagi są miękkie, dokładamy ugotowane, odcedzone spätzle. Szparagi muszą pozostać chrupiące. Mieszamy, ewentualnie dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z młynka. Podajemy.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *