Dziś właśnie lubczyk rozpoczyna moją ziołową galerię. Każdego roku lubczyk już w maju spoczywał u mnie w zamrażarce. Pogoda w tym roku opóźniła jednak wszystkie zbiory. Najważniejsze jest, żeby zdążyć przed kwitnieniem rośliny, a nawet trochę wcześniej. Później listki już żółkną, a lubczyk traci powoli cenne właściwości i piękne zielone liście.
Jego uprawę rozpowszechnili Benedyktyni, którzy uprawiali go w swoich ogródkach. W Polsce zna go chyba każdy działkowiec. Jest rośliną leczniczą, a tym samym cennym surowcem zielarskim. Do celów leczniczych używany jest korzeń lubczyku (Radix Levistici), konkretnie odwary z korzenia. Polecany jest szczególnie w chorobach dróg moczowych oraz schorzeniach przebiegającyh ze zmniejszonym wydzielaniem moczu.
WARTOŚCI ZDROWOTNE LUBCZYKU :
- W medycynie ludowej stosowany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, lek pobudzający krwawienia miesięczne, a także zwiększający pobudliwość seksualną.
- Jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego.
- Leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia, gazy, kolkę i zapalenie oskrzeli.
- Posiada również właściwości przeciwgrzybicze.
- Zawiera olejek lotny (około 70 % to zwiazki ftaloidowe), kumaryny (bergapten, psolaren), kwasy roślinne, żywice, gumy, cukry, spore ilości skrobii, kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy), fitosterole (np. rutyna), witaminę E i sole mineralne. Związki ftalidowe posiadają właściwości uspakajające i przeciwdrgawkowe.
W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie. Zioło dodaje się do zup.
Rosół pyrkajacy w towarzystwie lubczyku będzie miał niezrównany aromat. Świetnie komponuje się z wszystkimi potrawami zawierającymi ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Nadaje się także jako przyprawa do duszenia mięs. Dodając lubczyk do sałatek należy go dokładnie i drobniutko pokroić, gdyz liście jego są dosyć twarde. Sparzone, grube łodygi lubczyku mogą być kandyzowane, a potem użyte jako dekoracja do ciast i deserów.
Lubczyk wchodzi skład wielu mieszanek ziołowych, przyprawy "maggi". W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje się do wypieku chleba, w niektórych krajach bywa używany do parzenia słodkiej herbaty z miodem. Wytwarzana jest też przy jego użyciu nalewka zwana kordialem.
Przygotowanie lubczyku do zamrażania:
Najlepszym czasem na zbiór liści i łodyg jest przedpołudnie słonecznego dnia. Ścięty lubczyk tylko krótko opłukuję, żeby nie zepsuć jego smaku i osuszam w papierowym ręczniku. Palcami obrywam wszystkie zielone listki z łodyżek. Siekam drobno i układam w pudełku do zamrażania. Najlepiej siekać bardzo ostrym nożem, żeby nie miażdżyć listków przy krojeniu. Ze zmiażdżonych listków ulotnią się olejki zapachowe, a nasze zapasy staną się niepełnowartościowe. Najgrubsze łodygi przycinam na długość pudełka i też zachowuję do mrożenia. Najważniejsze, żeby to zrobić zaraz po ścięciu zioła, póki nie zwiędnie.
Po wielu próbach, uważam zamrażanie pokrojonego lubczyku za najlepszy sposób na przygotowanie z niego aromatycznych zimowych zapasów. Jest natychmiast gotowy do użycia, zachowuje piękny zielony kolor, intensywny smak i zapach. Dzięki niemu moje zupy są naprawdę smaczne i bardzo kolorowe. Grube łodygi związuję nitką i po ugotowaniu wyławiam z zupy (głównie rosołu). Wbrew pozorom grube łodygi lubczyku potrafią oddać wiele aromatu zupie. Suszony lubczyk wygląda bardzo nieciekawie i traci prawie cały aromat. Nie polecam suszenia.
Z lubczyku możesz równiez przygotować domowe magii - po przepis zapraszam tutaj.
NA ZDROWIE !
11 komentarzy
Witam.Świetne przypomnienie o lubczyku.Dzieki.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się spodobało i przydało. Pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za ten artykuł!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńAmazing blog! Do you have any hints for aspiring writers?
OdpowiedzUsuńI'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything.
Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that
I'm completely confused .. Any recommendations? Kudos!
Thanks! Wordpress i Blogger is OK. I recommend:)
OdpowiedzUsuńDo you mind if I quote a few of your articles as long as I provide
OdpowiedzUsuńcredit and sources back to your site? My blog is in the exact same
area of interest as yours and my users would genuinely benefit
from a lot of the information you present here. Please let me know
if this alright with you. Many thanks!
OK, but post a link to my blog:)
UsuńI like the helpful info you provide on your articles.
OdpowiedzUsuńI will bookmark your weblog and check again right here frequently.
I'm rather sure I will learn many new stuff right
here! Best of luck for the next!
Very quickly this web page wikll bbe famous among all blogging
OdpowiedzUsuńand site-building viewers, due to it's nice articles or reviews
I got this web page from my pal who told me concerning this site and now this time I
OdpowiedzUsuńam visiting this website and reading very informative content
aat this place.
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!