WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE BOCZNIAKÓW :
- Boczniaki są bogate w witaminy i sole mineralne. Zawierają komplet witamin z grupy B,C i D. Obfitują w wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Posiadają dobrej jakości białko, przyswajalne w 70%, także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolenowy.
Ponadto zawierają ergolioneinę -przeciwutleniacz, który chroni komórki przed starzeniem się i zapobiega również chorobom nowotworowym.
- Boczniak posiada wiele innych właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu we krwi i poziom cukru.
- Ich spożywanie wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych.
- Spożywanie boczniaków zaleca się cukrzykom i osobom przebywających na dietach odchudzających, a także osobom w stanach przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów.
- Poza tym grzyby te działają na nasz przewód pokarmowy jak miotełka, wiążąc toksyny i usuwając je z naszego organizmu wraz z niestrawionymi resztkami pokarmów. Z boczniaków chętnie korzystają wegeterianie, ale mięsożercy także chętnie włączają je do swojej diety.
Składniki:
300-400 g boczniaków
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Z podanych składników przygotować marynatę i obtoczyć w niej grzyby. Grzybów nie myłam, ani nie czyściłam. Kupiłam zafoliowane na tacce i były idealnie czyste. Używamy samych kapeluszy. Trzonki należy obciąć, bo są łykowate i niesmaczne. Zamarynowane odstawić na kwadrans. Rozgrzać patelnię grilową lub grill i układać grzyby. Smażyć po kilka minut do zbrązowienia z obydwu stron. Stosować umiarkowaną temperaturę, by nie przypalić drobinek czosnku. Przy pomocy pędzla smarowałam blaszki grzybów marynatą pozostałą na dnie naczynia. U mnie były dodatkiem do drugiego dania.
- Posypane sama solą i skropione oliwą usmażone lub zgrillowane są również pyszne.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!