Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem

Oto propozycja wykorzystania melona i arbuza do pysznego letniego deseru. Wygląda bajecznie. Jest bardzo zdrowy i cudownie orzeźwiający, idealny na letnie upały. Smakowite połączenie jogurtu greckiego z kremem kokosowym, a smak podbudowany dodatkiem Malibu. Resztki melonów i arbuza zużyłam do melonowego smoothie. Jeśli użyjesz mocno schłodzonych składników prosto z lodówki, deser po prostu błyskawiczny, gotowy do podania.

Składniki na 2 pucharki:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 3 duże łyżki kremu kokosowego, śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki cukru pudru (lub miodu)
  • 1 łyżka malibu (lub innego likieru kokosowego)
  • 4 biszkopty i ewentualnie wiórki kokosowe
  • kulki arbuza, melona Gala i Cantalupa

Wykonanie:

  • Jogurt wymieszać z kremem kokosowym. Zrobić to zwyczajnie łyżką lub małą trzepaczką balonową. Nie ma potrzeby używania miksera. Gdy używasz mleka kokosowego, schłódź puszkę w lodowce na stojąco, otwórz puszkę i nie mieszając zawartości, zbierz z góry samą śmietankę. Wodę zużyj np. do naleśników lub wypieku bułeczek.
  • Masę jogurtowo-kokosową dosmaczyć dodatkiem cukru i Malibu. Jeśli lubisz, możesz dodać wiórki kokosowe.
  • Na dno pucharków wyłożyć kawałki biszkoptów, następnie masę jogurtową, znowu biszkopty i zakończyć warstwą masy. Specjalnym nożykiem wykrawać kulki z miąższu arbuza i melonów i ozdobić nimi na górę pucharków. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *