Morele kuszą pachnącą skórką i zachwycają walorami smakowymi, zatem nie może zabraknąć
w Waszych spiżarniach przetworów z moreli, najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców lata. Morele są jeszcze cenniejsze od brzoskwiń. O brzoskwiniach pisałam w poprzednim poście. Możesz przeczytać tutaj: klik. Dziś o morelach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE MORELI :
- 100 g moreli ma tyle samo żelaza co brzoskwinie (5 mg), mniej wapnia (15 mg), za to dużo fosforu (40 mg) i wprost niewiarygodnie dużo potasu (300 mg).
- Morele są czterokrotnie bogatszym źródłem beta-karotenu. Zawierają go aż 300j.m. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego doskonałego przeciwutleniacza, walczącego z procesem starzenia się skóry.
- Mają też 3 razy więcej witaminy B2 (160 mg). Taki układ pierwiastków mineralnych i witamin sprawia, że uczestniczą one w procesach krwiotwórczych, a zwłaszcza w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniaja kości, regenerują organizm wycieńczony chorobami, czy wysiłkiem. To im zawdzięcza długowieczność tybetański naród Hunzów, który latem je świeże morele, zimą suszone w mleku, a do smażenia używają jedynie oleju z pestek moreli.
- Warto jednak wiedzieć, że 100 g tych owoców dostarcza około 50 kcal, czyli więcej niż ta sama ilość brzoskwiń.
- Dzięki działaniu zasadotwórczemu morele wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym.
- Z kolei likopen-antyoksydant zawarty w morelach pomaga chronić nasze oczy i serce. Dlatego, że mają sporo cukru, właśnie z tego powodu, szczególnie suszonych nie zaleca się cukrzykom. Za to suszone właśnie na stale powinny zagościć w diecie dbających o zdrowie i odchudzających się. Smaczne, sycące-potrafią doskonale zaspokoić głód, a przy tym poprawić przemianę materii.
- Podobnie jak truskawki i gruszki zawierają jod, także niech będą przysmakiem wszystkich z kłopotami tarczycowymi.
- Nigdy nie obierajcie moreli ze skórki, bo pozbędziecie się wartościowego błonnika, który świetnie reguluje przemianę materii, no i większości morelowych "skarbów" .
- Świeże morele warto również wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu. Wystarczy wymieszać rozgniecioną morelę z 1 łyżka jogurtu i odrobiną miodu, następnie położyć na twarz. Doskonale poprawi kondycję skóry wysuszonej na słońcu i wietrze.
Kompot przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujemy:
morele
syrop (na 1 litr wody, 3 łyżki cukru, może być brązowy )
słoiki
Wykonanie:
- Do wyparzonych słoików, układać bez uciskania przepołowione i pozbawione pesetek morele.
- Zalać przestudzonym syropem. Słoiki zakręcić i wstawić do gara wypełnionego wodą, do 3/4 wysokości słoików. Dno wyłożyć papierowym ręcznikiem.
- Od momentu zagotowania wody, gotować, na minimalnym, pyrkającym płomieniu 15-20 minut. Nie przekraczać czasu gotowania, bo owoce za miękkie, raz są nieapetyczne, dwa stracą większość witamin.
- Wyjąć do wystudzenia. Życzę udanych przetworów!
1 komentarzy
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa powinny znaleźć się naszej codziennej diecie. Nie przypisywałbym im jednak magicznych właściwości na długowieczność
OdpowiedzUsuń_______________________
https://dlugowiecznosc.org/
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!