Dorsz gotowany w mleku z ziołami na purée z dyni i ziemniaków

Dorsz gotowany w mleku to sposób na to, by wspaniałe delikatne mięso stało się wręcz aksamitne. Jest to jednocześnie dobra metoda na pozbycie się zapachu ryby, który wielu z nas zniechęca do cieszenia się jej smakiem. To bardzo prosty i szybki sposób, wręcz expresowy na przygotowanie pysznego, dietetycznego dania. Delikatny szałwiowo-miętowy smak dorsza idealnie uzupełnia  dyniowe purée z curry.

Składniki na 3 porcje:

  • około 500 g dorsza (tuszka ze skórą)
  • 1 litr mleka
  • świeże zioła — szałwia, mięta, tymianek, oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Składniki na purée z dyni:

  • 300 g dyni
  • 200 g ziemniaków
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry

Wykonanie:

  • Rybę posolić, popieprzyć, włożyć do garnka, zalać osolonym zimnym mlekiem, dodać zioła. Całość zagotować, zestawić z ognia i po 8 minutach wyjąć rybę.
  • Obraną dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać czosnek i ugotować do miękkości.
  • Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i po dziesięciu minutach dodać do gotujących ziemniaków z dynią
  • Odcedzić, dodać masło, całość zmiksować na gładką masę. Dodać curry, ewentualnie sól i pieprz.
  • Rozłożyć purée na talerzach oraz rybę, z której wcześniej usuń skórę

Uwagi:
Jeśli lubisz szczególnie aksamitne purée, można jeszcze dodać gorącego mleka.
Rybę gotowałam ze skórą (nie używałam polędwiczki, tylko całej tuszki) i nie chciałam, by się rozleciała w czasie gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *