Dorsz gotowany w mleku to sposób na to, by wspaniałe delikatne mięso stało się wręcz aksamitne. Jest to jednocześnie dobra metoda na pozbycie się zapachu ryby, który wielu z nas zniechęca do cieszenia się jej smakiem. To bardzo prosty i szybki sposób, wręcz expresowy na przygotowanie pysznego, dietetycznego dania.
Delikatny szałwiowo-miętowy smak dorsza idealnie uzupełnia dyniowe puree z curry.
Składniki na 3 porcje :
około 500 g dorsza (tuszka ze skórą)
świeże zioła - szałwia, mięta, tymianek, oregano
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Składniki na puree z dynii :
300 g dyni
200 g ziemniaków
1/2 jabłka
1 łyżka masła
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
- Rybę posolić, popieprzyć, włożyć do garnka, zalać osolonym zimnym mlekiem, dodać zioła. Całość zagotować, zestawić z ognia i po 8 minutach wyjąć rybę.
- Obraną dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać czosnek i ugotować do miękkości.
- Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i po 10-ciu minutach dodać do gotujących ziemniaków z dynią
- Odcedzić, dodać masło, całość zmiksować na gładką masę. Dodać curry, ewentualnie sól i pieprz.
- Rozłożyć puree puree na talerzach oraz rybę, z której wcześniej usuń skórę
Jeśli lubisz szczególnie aksamitne puree można jeszcze dodać gorącego mleka.
Rybę gotowałam ze skórą (nie używałam polędwiczki tylko całej tuszki ) i nie chciałam by się rozleciała w czasie gotowania.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!