poniedziałek, 28 października 2013

Majeranek - suszenie ziół na zimowe zapasy


Majeranek, lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy (Origanum majorana L.) to gatunek roślin należący do roślin jasnowatych. Dziko rosnący majeranek to włoskie oregano.
Majeranek to roślina przyprawowa osiagająca wysokość 20-40 cm z małymi listkami i białymi lub różowymi kwiatkami. Ma bardzo silny aromat. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Istnieją odmiany jednoroczne, dwuletnie i byliny. Dwie pierwsze bardzo wrażliwe na mróz. Byliny radzą sobie w mroźne zimy. Zdobyłam majeranek odmiany kaukaskiej i zimuje w moim ogrodzie już ładnych parę lat. Suszony bez problemu możemy kupić, lecz ten z własnego ogrodu ma o wiele intensywniejszy aromat.
Poza tym przyjemnie jest patrzeć jak rośnie ziółko, które sami posadziliśmy, wąchać je, a potem zbierać owoce swojej pracy. Dlatego warto zarezerwować w ogrodzie miejsce dla ziół lub chociaż skrzynkę na balkonie.
Suszone zioła to skarb w każdej kuchni, szczególnie zimą.
Liście majeranku zbiera się przed kwitnieniem, można też w trakcie kwitnienia. Ziele do suszenia najlepiej zebrać przed południem w słoneczny dzień. Gdy pierwsze liście zetniemy w czerwcu bardzo szybko odrosną i zbiory możemy ponowić. Jednak, by ponowić zbiory nie możemy wyciąć całej kępy. Zostawmy 1/3 lub przynajmniej 1/4 liści, aby roślina mogła przetrwać, a potem odrosnąć. Do suszenia nadają się tylko zdrowe, zielone liście. Pożółkłe lub uszkodzone przez szkodniki odrzucamy. Najlepszy aromat na zimowe zapasy ma suszone ziele majeranku, wiec najlepiej je ususzyć.

JAK NAJLEPIEJ SUSZYĆ ZIOŁA ?

1. Możemy powiązać ścięte łodyżki w luźne pęczki i zawiesić łodyżkami do góry w ocienionym miejscu, np. pod balkonem lub innym zadaszeniem. Ważne dla zachowania aromatu jest suszenie w miejscu pozbawionym słońca i przewiewnym, bo nie ciepło jest tu najistotniejsze.
2. Możemy ułożyć ścięte łodyżki na arkuszu szarego papieru w mieszkaniu.
3. Najszybsza metoda to suszarka do warzyw, owoców i ziół. Spełnia wszystkie warunki, by zioła zachowały pełnię aromatu i właściwości zdrowotnych. Zrobi to najszybciej, najkrócej, zapewni przewiew i odpowiednią temperaturę. Optymalna temperatura do suszenia dla większosci ziół to  35°C. Nawet najprostszy model automatycznie wyłącza grzałkę i nie dopuści do przegrzania Zbrunatnienie listków świadczy o zbyt wysokiej temperaturze suszenia. Temperatura powyżej 60°C może pozbawić zioła niektórych właściwości leczniczych i aromatu. Wystarczy kilka razy po parę godzin w suszarce, by ususzone zioła zakręcić w słoiczku. Dobrze wysuszone zioła powinny mieć naturalną barwę, liście powinny się kruszyć a grubsze lodyżki łamać z charakterystycznym trzaskiem.
Wysuszone listki zsuwa się z łodyg , grube i twarde łodygi, które są pozbawione zapachu odrzucamy. Przechowywać w zakręconym słoiczku lub puszce. Zachowają wtedy trwałość do następnych zbiorów. 


W tradycyjnej polskiej kuchni majeranek jest niezastąpiony. Dodawany jest do wszystkich ciężkostrawnych potraw, jak np. grochówka, zupa fasolowa, żurku czy tłustych mięs: baraniny, gęsiny, kaczki. Jest konieczny przy wyrobie kiełbas.
Świetnie komponuje się z szałwią, rozmarynem i tymiankiem. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym (likiery, nalewki) i kosmetycznym (mydła, perfumy).
To malutkie, niepozorne, pachnące ziółko ma również właściwości lecznicze.
Właściwosci przeciwzapalne majeranku można użyć w leczeniu chorób skóry, a nawet oczu (np. zapalenie spojówek), włącznie z tymi wywołanymi przez alergie. Twarz przemywana naparem z majeranku staje się mniej "tłusta" oraz znikają przebarwienia i wypryski.
Pomocny będzie także przy przeziębieniu i grypie. Działa rozgrzewająco, ułatwia oddychanie, a maść majerankowa stosowana przy katarze działa antybakteryjnie, ściągająco i przeciwzapalnie (do kupienia w aptece za 2 złote).
Jeśli zaś mamy w domu dzieci, to przyda się olej majerankowy, gdyż zmniejszy obrzęki i siniaki. Wystarczy oliwę lub olej połączyć z majerankiem w proporcji 1:3.
Zbawienny ma wpływ na nasz układ trawienny, wszystkie ciężkostrawne dania czyniąc lżej strawnymi. Jest świetny, by pobudzić wydzielanie żółci, tym samym przyspieszyć oczyszczanie wątroby. Tu można używać do potraw oleju lub oliwy, w którym był macerowany majeranek.
Napar z majeranku pomaga w niestrawności, przynosi ulgę przy wzdęciach, leczy nawet biegunkę. Napar leczy także nieżyty żołądka i jelit oraz kolkę jelitową u dzieci i osób starszych.
Ziele majeranku ma właściwości przeciwutleniajace, które zapobiegają m.in. jełczeniu tłuszczów. Majeranek dodany do smalcu nie tylko poprawia jego smak, ale sprawia, że można go dłużej przechowywać.
Używajmy majeranku jako przyprawy. Cieszmy się jego smakiem oraz pozytywnym wpływem na procesy trawienne.
                                                                  NA ZDROWIE !


8 komentarzy

  1. W tym roku suszyłam majeranek i bazylię, bo to akurat rosło na działce :) W przyszłym roku będzie tego zdecydowanie więcej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazylię można także mrozić. Zachowuje aromat lepiej niż suszona

      Usuń
  2. Uwielbiam przyprawy,wlasnej produkcji. Teraz jestem jeszcze we Włoszech ale od przyszłego roku juz w mojej kochanej Polsce....proszę o podpiwuedz gdzie i skąd należy zakupiwac sadzonki ,nadmiaru enuam iz posiadamy tylko miejsce na balkonie,w domu i na odległość w ogrodzie u córki
    Od wielu kat przywoxilam mój ukochany rozmaryn i ciągle były z nim problemy,albo obumieral,albo ginął z mszyc. .teren stworzyłysmy o podłożu tez leśnym. .a czasami wiozlam z tutejsza ziemią czyli z Italii i nic nie pomagali. ...dziękuje za wyjaśnienia,madre serdeczne wskazowki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma w Polsce problemu z zakupem sadzonek ziół i przywożenia ziemi z Italii. Z tego co mo wiadomo rozmaryn nie potrzebuje kwaśnej ziemi:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Prosze o scislejsze proporcje co do ziemi. Nie znam się absolutnie na tym. Jak mam to spr. Czy zuemua jest kwaśna czy nue czy orichnicza czy jakąś tam gliniasta..córka mieszka ba wsi .przy lesie obok ktoś obsiewa zbizami swoje pola gdzie mam ten rozmaryn ,czy bazylie czy inne posadzić. I jak?; o nie dbać?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej przy domu, w słonecznym miejscu. Zioła nie wymagaja jakiejś specjanlnej ziemi - próchnicza z dodatkiem kompostu. Najważniejsze ziół nie przelewać wodą, ale dbać, by miały wystarczająco wilgotno (szczególnie bazylia!):)

      Usuń
  4. Ach jak ja lubię pania super przepisy,apetyczne,dokladne,kolorowe,nuedrogie,choc b. Pracochlonne,alé byl cos dobrego zhesc To trzeba odsac w tym wlasne serve,a ha je nam ,kocham ludzi i b b b . lubie gotowac a moj stol musi byc orzepelnioby moin cieplem wewnetrznym. ..dlatego b. Cue lubue Nika ...prisze wybaczyc okreslenie ..ty.. To z wdziecznisci za Twoj blog....porady sa rowniez b. ...dokladne,zwiezle.
    Iprofesjonalne...szkoda ze wczesniej Nie spitkalysmy sie zanim wyjechalam z luksemburga


    Pewnie razem w tym ksiestwie otworzylybysmy wspaniale ..miejsce do jeszcze lepszej degustacji...ja kiedyś zajmowalam się przez kilka lat prowadzeniem. B. Wykwintej kuchni w pewnej b. Wymagajacej i....rodzinie...źle traktowana( wykorzystywana ekon.i czasowo) ,zmeczona inaczej wybralam. I teraz b. Tego zaluje..alé còz...a tyle światowych osób chwaliło mój talent.i moja i kuchnię, szkoda ze wtedy nie znalam dobrze języka. Ale talent pozostał i chęci tez..pozdrawiam. Dziękuje. Talent trzeba umieć pomnazac..i dzielić się z innymi..mahaccswohe male sekreciki kulinarne...sercem barbara. K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaro, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa:) Po to właśnie piszę, by dzielić się wiedzą i dobrymi, sprawdzonymi przepisami. Takie komentarze bardzo motywują! Zapraszam, odwiedzaj mnie jak najczęściej!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!