Palma kokosowa w języku hinduskim to kalpa vrksha, czyli" drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia", a w języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań".
I tak jest w istocie, bo wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne.
Być może słyszałeś o kokosie wiele nieprzychylnych opinii, np. że podwyższa cholesterol, ma zły wpływ na serce i zawiera tłuszcze nasycone. Po długich badaniach udało się naukowcom dowieść, że jest całkiem odwrotnie i obecnie kokos uznawany jest za super jedzenie, dzięki swoim składnikom odżywczym.
WARTOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE ORZECHA KOKOSOWEGO :
- Tak naprawdę kokos zawiera zdrową postać tłuszczów średniołańcuchowych, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze i dodatkowo wzmacniają system odpornościowy. Ponadto są one łatwostrawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dostarczając natychmiastowej energii. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych o długich łancuchach które są przechowywane w komórkach tłuszczowych i są spalane znacznie wolniej.
- Olej z kokosa nie zawiera cholesterolu, a według niektórych źródeł może nawet wyrównywać jego poziom, poprzez jego przekształcenie w pregnenolon przyspieszając metabolizm komórkowy.
- Kokos wyrównuje także poziom cukru we krwi.
- Woda kokosowa zawarta w sercu owoca jest niemal identyczna z ludzkim osoczem krwi. Ma zatem właściwości jak napój izotoniczny. Jest najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym.
- Kokos to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia. Na wyspach Pacyfiku mówi się o nim" lekarstwo na wszelkie choroby". Mleko kokosowe jest bogatym źródłem aminokwasów, zdrowego tłuszczu, białka, błonnika, żelaza, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witaminy C.
- Pomaga w wielu dolegliwościach, zapobiega chorobom wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia trawienie oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a także leczy i regeneruje tkanki. Dzięki temu posiada moc odmładzającą, opóźnia procesy starzenia. Dzięki obecności cennych przeciwutleniaczy należy do grona najbardziej odżywczych pokarmów.
Nie warto tez wybierać mleka odtłuszczonego czy z dodatkami smakowymi lub zapachowymi. Mleko kokosowe możemy także przyrzadzić samodzielnie. Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty. Przepis pod tekstem.
Istnieje jeszcze wiele innych produktów z kokosa, które są korzystne dla naszego zdrowia np. na zimno tłoczony olej kokosowy, woda z kokosa, krem kokosowy czy też miąższ z kokosa .
Mleko kokosowe jest mlekiem pochodzenia roślinnego, podobnie jak mleko sojowe, ryżowe, czy migdałowe. Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego, wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.
Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np. naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy.
Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby :
- z miąższu orzecha kokosowego
- lub z wiórków kokosowych. Namawiam Was, by choć raz spróbować wyprodukować własne mleko i poznać jego prawdziwy smak. Przy kupnie gotowego łatwiej będzie potem wybrać to najlepsze i najprawdziwsze w smaku.
Przepis na domowe mleko kokosowe z miąższu orzecha kokosowego:
Składniki:
orzech kokosowy
przegotowana gorąca woda w ilości odpowiadającej wadze uzyskanego miąższu z orzecha
Wykonanie:
- Rozłupać orzech. Nie jest to trudne jak się może wydawać. Skorupa orzecha ma widoczne trzy wgłębienia. Właśnie tu musimy zrobić 3 dziurki, bądź przy pomocy śrubokrętu i młotka, bądź korkociągu.
- Wylać plyn do szklanki.
- Teraz orzech bez trudu można już przepołowić. Położyć kokosa na desce, w połowie orzecha przyłożyć nóż i uderzyć młotkiem. Można uderzać w orzecha trzymając go w ręku, też pęknie bez trudu.
- Miąższ pokroić w orzechu nożem, najlepiej z piłką i podważając wyciągać po kawałku. Nożem skroić brązową skórkę.
- Uzyskany miąższ pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie blendera. Wlać wodę uzyskaną z kokosa i dolać szklankę gorącej wody (wlałam 250 ml, ponieważ waga mojego miąższu to około 250 g ). Woda musi być gorąca, ze względu na sporą ilość tłuszczu jaka się wytworzy przy wirowniu, by się nie odzieliła i nie oblepiła miksera. Miksować z małymi przerwami przez kilka minut. Długość miksowania zależy od mocy blendera. I to wszystko.
- Teraz należy przygotować miseczkę i najlepiej pieluchę tetrową (taką do użytku kuchennego). Do pieluchy wlać zawartość blendera i wycisnąć, mocno ją wykręcając. Mleko jest niezwykle delikatne w smaku, pyszne, z lekką nutą kokosa. W przykrytym naczyniu można je przechowywać w lodówce niestety najwyzej 2-3 dni. Stojąc na pewno się rozwarstwi, ale to naturalny proces. Na górze odzieli się śmietanka. Możemy ją ubić do deseru, a mleko zużyć do zupy, sosu, potraw curry, naleśników lub do kawy lub po prostu wypić. Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita. Bardzo polecam!
WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIÓRKÓW KOKOSOWYCH :
Pozostałe wiórki są również do wykorzystania. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego. Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte, proces suszenia trwa około 30-45 minut. Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120° C bez termoobiegu, lub 100° C z termoobiegiem. W międzyczasie można je przemieszać widelcem. Wiórki ostudzić i przechowywać w zakręconym słoiczku. Z jednego orzecha kokosowego otrzymałam 100 g wiórkow.
11 komentarzy
Super ciekawy wpis, kocham wszystko co kokosowe:)
OdpowiedzUsuńDzieki,ciesze sie ,ze Cie zainteresowal!
UsuńJa używam CHUFAMIX do kokosowego i do wielu innych .Polecam ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że istnieje takie urządzenie do domowej produkcji mleka roślninnego. Godne polecenia, świetne:) Po przeczytaniu myślałam, że podajesz markę mleka kokosowego:) Pozdrawiam:)
UsuńMuszę w końcu zrobić :) Fajny przepis!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Mam tu wszystkie ważne informacje. Dziękuję
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się przydał:)
UsuńWitam, może moje pytanie jest banalne ale czy po przelaniu mleka do szklanej butelki od razu zakręcić i schować do lodówki? Czy zostawic otwarte do wystygniecia?;)
OdpowiedzUsuńPrzestudzone. Do lodówki nie wstawiamy nic goracego!
UsuńThis article is genuinely a nice one it assists new web users, who are
OdpowiedzUsuńwishing in favor of blogging.
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!