Rogaliki krucho — drożdżowe

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drożdży jest ze mną od zawsze. Nie tylko ja je uwielbiam, smakują wszystkim. Niezwykle kruche i delikatne, dlatego znikają błyskawicznie.

Ciasto w swoim składzie nie zawiera cukru. Słodyczy nadaje im nadzienie i cukier puder, którym są posypane.

Ciasto bardzo proste, niekłopotliwe do przygotowania. Jako nadzienia najlepiej użyć marmolady, czy własnoręcznie zrobionych powideł, ponieważ zwykły dżem pod wpływem wysokiej temperatury po prostu się rozpłynie i wycieknie. Doskonale smakują z dżemem z czarnej porzeczki, także z nadzieniem serowym lub makowym. Użyłam powideł śliwkowych i marmolady z pigwy z własnych zapasów. Sama nie wiem które lepsze.

Składniki na 24 rogaliki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła z lodówki
  • 1 jajko + 1 żółtko, białko pozostawić na później do posmarowania
  • 2 łyżki kwaśnego mleka/śmietany
  • 20 g drożdży
  • powidła, ser lub mak

Wykonanie:

  • Do miski wsypać mąkę,
  • dołożyć masło i rozetrzeć między palcami. Jajka, kwaśne mleko oraz drożdże rozmieszać i połączyć z ciastem, początkowo przy pomocy widelca, później wyrabiając już ręką. Wstawić na 60 minut do lodówki.
  • Podzielić ciasto na 3 części. Każdą z osobna rozwałkować na cienki placek w kształcie koła, podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać małą łyżeczkę powideł. Wierzchołki trójkątów posmarować roztrzepanym białkiem, by podczas pieczenia nie „odskoczyły”. Zwijać od podstawy do wierzchołka nadając mu kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie rogaliki przy pomocy pędzla posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Piec w temperaturze 180 ° C 20-25 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *