Składniki:
400 g mąki
200 g mielonych migdałów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
60 ml neutralnego oleju
150 g cukru
3 jajka L
200 ml kefiru lub maślanki
3 bardzo dojrzałe banany
10-12 miękkich daktyli
Wykonanie:
- Keksówkę wysmarować olejem. Piekarnik nastawić na 180°C. Odważyć makę, migdały, sodę oczyszczoną, soli na czubek łyżeczki i dobrze wymieszać.
- Olej, cukier, jajka i maślankę ubić ręcznym mikserem i wymieszać z odmierzonymi suchymi składnikami. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Wmieszać do ciasta. Daktyle pokroić w drobne paseczki i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
- Bananowy chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Studzić na kratce. Gdy wystygnie wytrząsnąć z foremki. Można posypać cukrem pudrem.
Cały chlebek to 12 porcji
1 porcja zawiera: 375 kcal, 48 g węglowodanów, 10 g białka, 16 g tłuszczów
Uwagi: Upiekłam bananowy chlebek w 1 keksówce, ale jest ogromniasty i niewygodny do porcjowania. Następnym razem na pewno upiekę 2 mniejsze chlebki.
Przepis zaczerpnęłam z magazynu "Das Kochretzept" Ausgabe 3/2014
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!