Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym

W sklepach pojawił się pierwszy wiosenny wysyp kalafiorów. Nie mogłam się oprzeć, choć wiem, że został wyhodowany w szklarni, albo tunelu foliowym. A niech tam… Powstał pyszny krem kalafiorowy na mleku kokosowym.

Zwykła zupa kalafiorowa z jarzynami plasuje się wśród przaśnych zup np. typu kapuśniak, ale krem z kalafiora to już zupełnie co innego — to arystokracja pośród zup.

Ten pyszny, gęsty, aksamitnie kremowy, wykwintny i elegancki krem bardzo łatwo przygotować i nie jest, ani czaso-, ani pracochłonny.

Dodatek mleka kokosowego bardzo smakowo go wzbogacił, dodając nieco egzotycznej nutki. Właściwie to nie tylko nutka, ale cały akord smakowy. W tym połączeniu jest i charakter i harmonia. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki. Dodatek rzeżuchy delikatnie zaostrza jej smak.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2  kalafiora (mój był naprawdę duży)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200-300 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła ghee + 1
  • sól, pieprz
  • 4 kromki razowego pieczywa tostowego
  • gałka muszkatołowa — jeśli lubisz
  • rzeżucha do przybrania

Wykonanie:

  • cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto  na 1 łyżce masła w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku
  • Kalafior obrać z liści i wyciąć głąb, oddzielając tylko różyczki, pocięte na mniejsze kawałki. Dołożyć do cebuli z czosnkiem i mieszając podsmażyć kilka minut
  • podlać bulionem i mlekiem kokosowym, tak by przykryć kalafiora. Gotować do miękkości około 15 minut
  • w międzyczasie kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na maśle (bądź na suchej patelni — będzie fit)
  • gdy kalafior jest miękki zupę zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową
  • rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i pociętą rzeżuchą

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *