Sernik jest zwarty, a przy tym cudownie kremowy z delikatną kokosową nutą, po prostu idealny. Oj, jest pełen smaków, bo i spód z kokosowych ciasteczek oblanych czekoladą i chrupiącą polewą ze słodkimi pestkami słonecznika. Dzieje się, ale smaki są idealnie zrównoważone. Schłodzony w lodówce, a taki jest najsmaczniejszy jest idealnym deserem na upalne dni.
Składniki na spód sernika:
40 g masła
Składniki na masę serową
750g sera ( u mnie wiaderko z Piątnicy)
puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)
220 g cukru
4 jajka L
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykończenie sernika:
100 g śmietany kremówki
50 g cukru
300-350 g czereśni
WYKONANIE:
- ciasteczka umieścić w kielichu blendera, dodać zimne masło i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Bok wysmarować masłem. Wyłożyć ciasteczkowa masę i wklepać w dno dociskając grzbietem łyżki. Odstawić do lodówki do stężenia
- nastawić piekarnik na 180°C
- ser wymieszać przy pomocy miksera z mlekiem kokosowym. Użyć całej zawartości puszki tzn. gęstej śmietanki kokosowej razem z wodą kokosową. Dodać cukier, przesiany przez sitko budyń i dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do masy wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników
- rozpuścić 50 g masła z 50 g cukru, mieszając uważać, by nie stało się brązowe. Dodać śmietanę i całość zagotować. Wrzucić pestki słonecznika i masę wystudzić
- masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię. Rozłożyć równomiernie wypestkowane czereśnie, a nastepnie delikatnie rozprowadzić masę śmietanową z pestkami słonecznika
- wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut, do zrumienienia masy śmietanowo - słonecznikowej. Boki sernika będą ścięte, natomiast sam środek pozostanie lekko drżący
- poczatkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć sernik z piekarnika na kratkę kuchenną. Ciasto wystudzić w formie przez całą noc w lodówce.
- przed podaniem zdjąć obręcz i przełożyć sernik na paterę
UWAGI : do tego ciasta pasują również wiśnie i każde inne małe lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka ). Zamiast pestek słonecznika można użyć płatków migdałowych lub mielonych orzechów
4 komentarzy
Sernik ze słonecznikiem, ciekawy pomysł :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńHmm..ze slonecznikiem,a jaki smaczny.Jestem pewna,ze na jednym kawalku ,by sie nie skonczylo:)Pozdrawiam Cie Nashelly:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym słonecznikiem :)
OdpowiedzUsuńWedelka,dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!