Lekkie orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato

Najprostsze i najszybsze ciasto, koniecznie do zrobienia. Idealne dla smakoszy domowych wypieków, nieznoszących przy tym za dużo kuchennej krzątaniny. Jest pyszne, a na drugi dzień jeszcze lepsze. W roli tłuszczu występuje tutaj olej. Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu. Nie warto go piec w małej ilości, bo znika w expresowym tempie.

Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczkę lub na plażę, po prostu idealne ciasto na wakacje. Z truskawkami i jagodami smakuje wyśmienicie, ale nadadzą się tu każde inne letnie owoce. Bardzo polecam.

Składniki na blaszkę 28 × 40 cm:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 630
  • 3/4 szklanki cukru/ksylitolu
  • 5 jajek L
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
  • 100 g jagód
  • 2 łyżki cukru perłowego
  • cukier puder/ksylitol

PRZYGOTOWANIE:

  • dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • piekarnik nastawić na 190°C
  • umyć i odszypułkować truskawki
  • żółtka oddzielić od białek
  • białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru i żółtka
  • do ubitych na puszysty kogel-mogel jajek dodawać na mniejszych już obrotach porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej
  • ciasto wylać do przygotowanej formy i wyrównać łopatką
  • na ciasto nałożyć przekrojone na pół truskawki przecięciem do góry. Pomiędzy truskawkami poukładać jagody. Posypać cukrem perłowym
  • piec w 190-200°C 40 – 45 minut do zezłocenia
  • studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *