Najprostsze i najszybsze ciasto, koniecznie do zrobienia. Idealne dla smakoszy domowych wypieków, nieznoszących przy tym za dużo kuchennej krzątaniny. Jest pyszne, a na drugi dzień jeszcze lepsze. W roli tłuszczu występuje tutaj olej. Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu. Nie warto go piec w małej ilości, bo znika w expresowym tempie. Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczkę lub na plażę, po prostu idealne ciasto na wakacje. Z truskawkami i jagodami smakuje wyśmienicie, ale nadadzą się tu każde inne letnie owoce. Bardzo polecam.
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej630
3/4 szklanki cukru/ksylitolu
5 jajek L
150 ml oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek
100 g jagód
2 łyżki cukru perłowego
cukier pude/puder ksylitol
PRZYGOTOWANIE:
- dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- piekarnik nastawić na 190°C
- umyć i odszypułkować truskawki
- żółtka odzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru i żółtka
- do ubitych na puszysty kogel-mogel jajek dodawać na mniejszych już obrotach porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej
- ciasto wylać do przygotowanej formy i wyrównać łopatką
- na ciasto nałożyć przekrojone na pół truskawki przecięciem do góry. Pomiędzy truskawkami poukładać jagody. Posypać cukrem perłowym
- piec w 190-200°C 40 - 45 minut do zezłocenia
- studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem
2 komentarzy
Pięknie wyglądają te owoce na górze. Aż chce się jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńDziekuje RedHead:) Tak,truskawki sa nie tylko smaczne,ale i fotogeniczne:) Z jedzeniem jest tak jak napisalas,dlatego znikalo w blyskawicznym tempie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!