Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką

Zapraszam na letnie, jeżynowe ciasto z kokosową kruszonką. Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej. Zresztą jak co roku plony jeżyn z własnego ogrodu są imponujące, a w tym roku dodatkowo wyjątkowo wczesne.

Spód ciasta zrobiłam z mąki orkiszowej z dodatkiem mąki gryczanej. Jest cienki, ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej. Ciasto jest dość zwarte i ładnie się porcjuje. Smak jeżyny i kokosa doskonale harmonizują ze sobą. Ciasto jest pyszne, trudno więc poprzestać na jednym kawałku. Doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców.

Składniki na spód:

  • 150 g mąki jasnej orkiszowej- 630
  • 100 g mąki gryczanej
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko M

Nałożenie owocowe:

  • 750 g jeżyn
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na kruszonkę kokosową:

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła

Wykonanie:

  • składniki na kruchy spód, zagnieść, owinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki
  • jeżyny opłukać, odszypułkować i umieścić w szerokim rondlu z 2-3 łyżkami cukru. Podgrzewać kilka minut, aż puszczą cały sok. Nie rozgotować ich. W 100 ml wody rozpuścić budyń i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do gotujących się jeżyn cały czas mieszając, aż masa owocowa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia
  • dno foremki o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a rant formy wysmarować masłem
  • składniki na kruszonkę odważyć i rozgnieść między palcami
  • kruche ciasto rozwałkować między dwoma płatami foli spożywczej. Wyłożyć ciastem dno foremki i bok dookoła. Rozsypać równomiernie 2 łyżki tartej bułki
  • na ciasto wyłożyć masę owocową
  • na owocach rozkruszyć kruszonkę
  • piec w 180°C 40-45 minut do zezłocenia kruszonki.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *