Filety z kurczaka są uniwersalne, można z nich wyczarować wiele smakowitych dań. Dziś bardzo prosto, bardzo szybko, a clou całego dania to przyprawy między innymi: garam-masala z cebulą, które tworzą niezwykle pyszny aromatyczny sos.
Polecam, bo pracy niewiele, a efekt znakomity.
4 duże piersi z kurczaka
4 duże cebule
sól
1,5 łyżeczki posiekanego imbiru
1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam-masala
1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego czosnku
1 łyżeczka chili w proszku - dla amatorów pikantnych smaków
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 ziarenka pieprzu
3 łyżki przecieru pomidorowego
300 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
olej
szczypiorek
Wykonanie:
- cebulę obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, a do zrumienionej cebuli dodać garam-masalę, imbir, czosnek, chilli, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, dodać przecier i cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu 5 minut
- piersi z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i przekroić na pojedyńcze kawałki. Położyć na patelnię i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje
- potrawę skropić sokiem z cytryny, wymieszać, posypać szczypiorkiem i podawać np. z ryżem
4 komentarzy
Bardzo fajny pomysł na mięsko :) Bardzo apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziekuje:) Bylo naprawde smaczne:) Rowniez pozdrawiam:-)
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!