Kostka z kaszy manny

Kasza manna, inaczej grysik to najpopularniejsza z kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna, znajduje szerokie zastosowanie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej. Nie oszałamia zawartością składników odżywczych, ale mała ciekawostka – jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu.

Świetny zamiennik makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w ekspresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).

Składniki na 6 porcji:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2,5 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki

Wykonanie:

  • zagotować wodę z dodatkiem tłuszczu, osolić do smaku. Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu, co chroni przed tworzeniem się grudek. Gotować około 12 minut, następnie zestawić kaszę z ognia i wsypać zieleninę. Gdy użyjesz kaszy preparowanej – jest gotowa jest po wymieszaniu z gotującą wodą
  • wyłożyć gorącą  kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną wodą, rozsmarować i wystudzić
  • przed podaniem pokroić kaszę w kostkę. Podawać do zupy

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *