Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem

Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku. Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu. Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach, a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość. Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy, w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.

Lekkostrawna i zdrowa. Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi zbytniej słodyczy, także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami, a chleb z nią upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni. Bardzo polecam

Składniki na 1 dużą keksówkę:

  • 250 g surowej marchewki/2 szt.
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki orkiszowej 630
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 320 ml wody
  • 200 g żytniego zakwasu
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Wykonanie:

  • wieczorem, poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas. Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn. dwukrotnie dokarmianym
  • odważyć suche składniki. Zakwas umieścić w misie robota, dodać odważone suche składniki, sól, suche drożdże i wodę. Drożdże można oczywiście pominąć, wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego. Wyrabiać na 2 prędkości, aż do ukazania się siatki glutenowej
  • w międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Maksymalnie odcisnąć sok. Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej. Sok oczywiście wypić
  • porcjami do pracującego robota dodawać marchewkę. Dokładnie wymieszać z ciastem
  • ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wygładzić wilgotną dłonią i przykryć naoliwioną folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 240`
  • wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać czarnym sezamem
  • włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C, następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *