Lekkostrawna i zdrowa. Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi zbytniej słodyczy, także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami, a chleb z nią upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni. Bardzo polecam
Składniki na 1 dużą keksówkę:
250 g surowej marchewki/2 szt.
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej 630
2 płaskie łyżeczki soli
320 ml wody
200 g żytniego zakwasu
1 łyżeczka drożdży instant
Wykonanie:
- wieczorem, poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas. Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn. dwukrotnie dokarmianym
- odważyć suche składniki. Zakwas umieścić w misie robota, dodać odważone suche składniki, sól, suche drożdże i wodę. Drożdże można oczywiście pominać, wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego. Wyrabiać na 2 predkości, aż do ukazania się siatki glutenowej
- w międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Maksymalnie odcisnać sok. Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej. Sok oczywiście wypić
- porcjami do pracującego robota dodawać marchewkę. Dokładnie wymieszać z ciastem
- ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą. Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- piekarnik nagrzać do 240`
- wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem
- włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C, następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos
- studzić na kratce

4 komentarzy
Oooo, spróbowałabym takie chlebka, bo zaintrygowało mnie to połączenie smakowe! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie,bo smakuje rewalacyjnie:)
UsuńCzy zakwas mozna zastapić całkowicie np. swieżymi drożdżami?
OdpowiedzUsuńCo to znaczy naparpwany piekarnik? Mam włożyć naczynie żaroodporne z wodą i kiedy zacznie parować wyjąć je i wstawić chleb?
Nie można zakwasu całkowicie zastąpić drożdżami,bo stanowi on 200 g masy ciasta i całkowicie zmienią się proporcje.Można w drugą stronę,całkowicie pominąc drożdże i dłużej czekać na wyrośnięcie.Zaparować piekarnik to znaczy,by w momencie wkładania ciasta chlebowego do piekarnika spryskać nagrzane boki piekarnika wodą np. przy pomocy spryskiwacza do kwiatów.Para jest konieczna tylko przez pierwsze około 10-15 minut do wytworzenia między innymi chrupiącej skórki chleba,także wstawianie nacznia z wodą mija się z celem.W trakcie pieczenia chleba nie otwieraj piekarnika.Powodzenia!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!