Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni - dynia. Zdrowa, pyszna, niskokaloryczna. Każdy, kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwięcej dań do swojej diety. Teraz jest najlepszy na nią czas.
Dynia jest najsmaczniejsza, a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe. Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencję, a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego, lekko ostrego smaku. Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.
Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut. Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido. Ma smaczny, słodko - orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne , także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry, ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu, bo
można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw.
Składniki na 4-6 porcji:
połówka dyni Butternut
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
sól, pieprz
gałka muszkatałowa - opcjonalnie
1 łyżka masła ghee
700-800 ml bulionu warzywnego
ser gorgonzola
garstka orzechów włoskich
Wykonanie:
- dynię, obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę
- obrać cebulę, czosnek i imbir
- w garnku, w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklij cebulę. Dołożyć posiekany czosnek, imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię. Mocno podpiec
- całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20 minut
- na suchej patelni bez tłuszczu, cały czas mieszając podprażyć przez kilka minut orzechy włoskie. Orzechy przestudzić i posiekać
- miekką dynię zmiksować, rozlać do miseczek. Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi
- pokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie. Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą. W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki, dodać pokruszony ser i mieszając do rozpuszenia, dodać go następnie do zupy
4 komentarzy
uwielbiam krem z dynia, a w Twoim wydaniu na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńJeśli tylko lubisz gorgonzolę,ten krem z dynii Cię zachwyci:)
UsuńTeż ją lubię, pyszna jest :) A zupa wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZ gorgonzolą robiłam po raz pierwszy:) Faktycznie jest znakomita:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!