Żeberka duszone z cebulą

Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie – to właśnie żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne. Pogoda za oknem jednak całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko.

Może właśnie ta częstotliwość sprawia, że są witane z takim entuzjazmem, gdy tylko pojawią się na stole. Mąż  był zachwycony, ja również, bo za jednym zamachem zrobiłam 3 obiady, a żeberka co dzień były coraz to lepsze.

Składniki:

  • 1.200 – 1.500 g chudych żeberek
  • 3 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • tłuszcz
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  •  mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z 2-ma kostkami. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno zrumienić z obu stron
  • przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać ją do żeberek, podlać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, tak miekkie, by odstawało od kostek
  • podawać na gorąco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami, kiszoną kapustą lub buraczkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *