Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym

Naleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad. Bardzo łatwe do przygotowania, super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę — naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce, a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.

Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogurtem greckim. Można dodatkowo wypełnić je białym serem, by danie było bardziej syte, a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej 630
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 niecała szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1/3 łyżeczka soli

Składniki na mus jabłkowy:

  • 3 jabłka
  • 100 ml soku jabłkowego

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka rumu
  • 50 g czekolady
  • listki mięty do przybrania

Wykonanie:

  • przesiać mąkę do miski, wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą, po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę odpocząć. Pęczniejąca mąka sprawi, że staje się ono gęstsze, dlatego przed smażeniem dobrze jest ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie skorygować ilość płynu
  • przed smażeniem patelnię silnie rozgrzać, przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle. Wylać porcję ciasta, rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stron
  • jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, rozdrobnić. W rondelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut. Zblendować na gładkie purée
  • kilka kostek  czekolady umieścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki i rozpuścić
  • naleśniki dowolnie złożone podawać z musem jabłkowym i jogurtem polane stopioną czekoladą

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *