Kaszanka na purée ziemniaczano-jabłkowym

Himmel und Erde to klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo proste, szybkie, syte i pożywne danie do przygotowania z tanich i popularnych składników. Są to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na purée ziemniaczanym z musem jabłkowym. Delikatny słodko- kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki. Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem, która dopełnia całość smakowo.

Pierwsza część członu nazwy dania „Himmel” odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa, natomiast „Erde” odnosi się do ziemniaków. Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii, Westfalii i Dolnej Saksonii, ale również w kuchni śląskiej. Bardzo polecam, bo jest to naprawdę przesmaczne jedzonko.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 300 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • kilka plastrów boczku
  • 4 jabłka
  • 100 ml soku z jabłek
  • majeranek

Wykonanie:

  • przygotuj purée ziemniaczane. Ugotowane, odcedzone ziemniaki ubij  tłuczkiem, dodaj podgrzane mleko, masło oraz przyprawy. Wymieszaj do otrzymania gładkiego purée
  • jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym, dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości. Zblenduj, by powstał mus jabłkowy
  • cebulę pokrój w piórka, boczek w kostkę i podsmaż na rumiano
  • kaszankę pokrój na 1-cm plastry, obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni, jednocześnie będzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia
  • ułóż na talerzu kolejno: purée ziemniaczane, mus jabłkowy, kaszanka i cebula z boczkiem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Istnieje wiele sposobów podania tego dania, np. mus jabłkowy jest często wymieszany z purée ziemniaczanym, a kaszanka jest przysmażona i podana w całości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *